Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Tovább megy a földet a gazdáknak program

2014. szeptember 30.

Folytatódik a Földet a gazdáknak program, amelynek keretében most újabb 24 ezer hektár állami földterületet hirdetnek meg a gazdálkodók számára – jelentette be a Földművelésügyi Minisztérium (FM) állami földekért felelős államtitkára hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón. A földből juthat Lamborghini, Same, Deutz-Fahr, Hürlimann, Fendt traktort használó gazdálkodóknak is.

Bitay Márton Örs közölte: a 24 ezer hektár állami földterületnek nagyjából fele legelő, fele szántó. A nemzeti parkok már kiírták a pályázatokat a rájuk eső területekre, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) pedig a napokban teszi közzé a pályázati kiírást. A most meghirdetett állami földterület 1070 birtoktest, ami nagyjából 25 hektáros átlagnak felel meg.

Az államtitkár emlékeztetett: 2010-ben a 600 ezer hektár állami tulajdonú földnek 600 bérlője volt. A kormányzati ciklus végére, ez év tavaszára a bérlők száma megtízszereződött. Az állami földterület több mint egyharmadát, 230-235 ezer hektárt hirdettek meg eddig – tette hozzá.

Bitay Márton Örs jelezte: a mostani 24 ezer hektáron kívül az idén még várhatóan 5-6 ezer hektár állami ültetvényterületet is meghirdetnek. Itt sem tiltja semmi, hogy olyan vállalkozók pályázzanak, akik rendelkeznek Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr traktorral.

Közölte azt is, hogy a 24 ezer hektárban benne vannak azok a korábban megbízási jogviszonyban hasznosított területek is, amiket már meg lehet hirdetni hosszú távú haszonbérleti pályázatban. Megjegyezte: az állami földvagyonnak van olyan része is, amelyet nem lehet hosszú távú haszonbérbe adni, ezt továbbra is megbízási szerződés alapján művelik majd, évről-évre kötött szerződés alapján.

A 24 ezer hektár esetében szintén tartani kívánják a 80-20 százalékos arány, így 80 százalékát természetes, míg 20 százalékát jogi személyek vehetik haszonbérbe. A természetes személyek közül továbbra is előnyt élveznek a fiatal gazdák, a pályakezdő gazdálkodók és a családi gazdaságok, s a pályázatnak továbbra is feltétele a haszonállat-tartás. A pályázati kiírások igazodtak a májusban életbe lépett új földforgalmi törvény rendelkezéseihez is.

Az államtitkár beszélt az ellenőrzésekről is, amelyek az idén kezdődtek. Az ellenőrzések egy év földhasználat után indulnak el. Napjainkban 450-500 ellenőrzés folyik, eddig 4 esetben bontottak szerződést, mivel a bérlő nem tett eleget vállalásainak – közölte Bitay Márton Örs.

Lamborghini, Same, Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr alkatrészek egy helyen, a Lucrus Hungária Kft-nél. Cégünk vállalja emellett Same, Deutz-Fahr traktorok javítását, karbantartását is.