Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

A Nébih fokozottam ellenőrzi a görögdinnyét

2014. július 11.

A magyar dinnye július eleje óta kapható a hazai üzletekben, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kiemelt figyelmet fordít a nyári szezonális termékek, így a görögdinnye ellenőrzésére.

Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón elmondta: az ellenőrzések folyamatosak, s amikor felmerül annak a gyanúja, hogy nem magyar görögdinnyét árulnak, megteszik a szükséges lépéseket.

Ez a termelők (Same, Lamborghini, Hürlimann, Deutz-Fahr, Fendt tuajdonosok is) és a vásárlók érdekében történik, az üzletláncoktól pedig azt várják el, hogy a dinnyeszezonban csak magyar dinnyét áruljanak – emelte ki.

Közölte: a kistermelői piacokon és alkalmi árusítóhelyeken a hatóság elsősorban azokat a forgalmazókat ellenőrzi, akik magukat őstermelőként határozzák meg, de az áru nyomon követhetősége megkérdőjelezhető.

A felvásárlási árak alakulását is nyomon követik, s ha bármi probléma felmerülne, akkor a korábbi évekhez hasonlóan egyeztetnek a piaci szereplőkkel – mondta.

Kitért arra, hogy az ágazat a nemzeti dinnyeprogram elindítása óta megerősödött, 6 ezer hektáron termelnek görögdinnyét az országban. Hozzátette: a dinnyetermesztés az országban mintegy 10 ezer családnak nyújt megélhetést. A magyar görögdinnyét nemcsak bel-, hanem külföldön is keresik a vásárlók, a megtermelt dinnye közel felét külföldön adják el – fűzte hozzá.

A tárca hétfőn indult, a magyar görögdinnyét népszerűsítő kampányának célja, hogy a fogyasztók minél több magyar dinnyét vásároljanak. A hazai dinnye mindig frissebb, jobb ízű, mint az import – mondta. Szeretnék elérni, hogy a dinnyeszezon végére a termelők – a Same, Lamborghini, Fendt, Hürlimann, Deutz-Fahr tulajdonsok is – és a vásárlók is elégedettek legyenek.

Mártonffy Béla, a Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) elnöke elmondta: az idén bőven lesz görögdinnye az országban, a jövő héttől az import dinnye aránya a piacon nulla százalékra csökken a korábban rendelt készletek kifutásával.

A sajtóanyag szerint dinnyét lékelni csak akkor lehet, ha rendelkezésre állnak az eszközök tisztításához és fertőtlenítéséhez, illetve a kézmosáshoz a kellő feltételek.

Tavaly a dinnyeforgalmazás ellenőrzésekor közel 30 tonna jelöletlen, nem tisztázott eredetű dinnyét foglaltak le, és több mint 11 millió forint bírságot szabtak ki. A Nébih szakemberei több napon át végeztek ellenőrzést 2013 nyarán négy határátkelőhelynél, ahol a belépő szállítmányokat vizsgálták, azonban hatósági intézkedésre nem volt szükség – írták. Az ismétlődő ellenőrzések hatására nőtt a jogkövető magatartás, láthatóan több helyen már megfelelően jelölik a termékeket.

A termesztésben résztvevő gazdák közül sokaknak van Same, Lamborghini, Hürlimann, Deutz-Fahr vagy Fendt traktorja.

Tudta?

A görögdinnye (Citrullus lanatus) a tökfélék (Cucurbitaceae) családjába tartozó, Afrika déli részéről származó növényfaj, illetve annak termésének a neve. Sokan édes íze miatt gyümölcsnek tartják, de termesztéstechnikailag zöldségnek számít.

Jelentős mennyiségű cukrot tartalmaz. A kémiai elemek közül elsősorban kálium, nátrium, kalcium, vas és foszfor található benne. Táplálkozási érteke a könnyű emészthetőségeben, a gyomor-és bélműködést serkentő, valamint vízhajtó hatásában rejlik. Ugyanakkor nem elhanyagolható a benne lévő víztartalom sem. Napjainkban a biológiailag tiszta víz egyre fontosabb az emberi szervezet számára. Fontos a dinnyék nyersrosttartalma is, mely elősegíti a vastagbél működését, javítja az emberek közérzetét.

Erős, fejlett főgyökere, a sárgadinnyéénél erőteljesebb és mélyebbre hatoló gyökérzetének nagy része a talaj felső 20–25 cm-es rétegében helyezkedik el.

A Same, Lamborghini, Deutz-Fahr, Hürlimann és Fendt traktorok mindenütt megállják helyüket, így a gyümölccsel foglalkozó gazdáknál is. A gépekhez alkatrészt teljeskörűen talál a Lucrus Hungária Kft.-nél. Cégünk országosan végzi a Lamborghini, Deutz-Fahr, Hürlimann traktorok javítását, karbantartását.

Forrás: MTI, Wikipédia, traktor-alkatresz.hu