Nem jár kompenzálás rágcsálók okozta kárra

Nem jár kárenyhítés és biztosítást sem lehet kötni mezei pockok okozta károkra, ezért az idei pocokinvázió teljes, országosan akár forint-tízmilliárdokat kivető kockázatát a termelők viselik – olvasható a szerdai Napi Gazdaságban. A termelők között pedig lehetnek szép számmal Same, Lamborghini, Deutz-Fahr, Hürlimann és Fendt tulajdonsok.

A Földművelésügyi Minisztérium úgy tájékoztatta a lapot, hogy a 2012-ben bevezetett, uniós szabályokhoz igazított új agrár-kárenyhítési rendszer csak az árvízkárok és egyéb kedvezőtlen éghajlati jelenségek miatt bekövetkezett növénykárok mérsékléséhez ad segítséget a befizetések ellenében.

A lap szerint, ha csak a termelői becslésekben szereplő, a pocokkár miatt kieső félmillió tonnányi búzatermés árát veszik figyelembe, akkor is 25 milliárd forinttól estek el a termelők (közöttük Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt, Deutz-Fahr gépekkel dolgozók). Azt az aratás végéig egyelőre nem lehet tudni, mekkora is pontosan a kiesés akár a búzánál, akár az egyéb terményeknél.

A rágcsálók az emlősök osztályának egy rendje, amelybe 34 család és mintegy 2435 recens faj tartozik. A legtöbb rágcsáló egér méretű, de azért akadnak jóval nagyobbak is. A valaha élt legnagyobb rágcsáló a Dél-Amerika elszigeteltsége idején kifejlődött, csaknem víziló méretű Josephoartigasia monesi volt, ez azonban a nagy amerikai faunacsere eredményeként kihalt.

A mezei pocok az emlősök osztályának a rágcsálók rendjébe, ezen belül a hörcsögfélék családjába tartozó faj. Nagyon kicsi rágcsáló, hossza mindössze 8-10 centiméter, a farka 3-4 centiméter, testtömege 20-30 gramm. Háta, oldala barnásszürke a hasa fölött sárgásbarna csík, hasa piszkosfehér.

A mezőgazdasági ágak bármelyikében is dolgozik a Lucrus Hingária Kft. gyári alkatrészeket kínál Lamborghini, Same, Deutz-Fahr, Hürlimann és fendt traktorokhoz. Munkatársaink országosan végzik Same, Lamborghini, Deutz-Fahr traktorok javítását.

Forrás: Napi gazdaság, wikipédia