Több görögdinnye terem, mint tavaly

Ebben az évben várhatóan 235-240 ezer tonna görögdinnye terem az országban, ami 25-30 ezer tonnával több, mint a múlt évben – mondta a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke kedden az MTI-nek. A termelésben résztvevők használhatnak Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr traktorokat is.

Ledó Ferenc kiemelte: az idén a termelők 5600-5700 hektárról takarítják majd be a gyümölcsöt. A termés mintegy kétharmadát Békés megyében, a fennmaradó hányad döntő részét Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Baranya valamint Heves megyében szedik le.

Évente 60-90 ezer tonna magyar görögdinnye az exportpiacokon talál vevőre, főként Németországban, Lengyelországban és Csehországban, de szállítanak még Ausztriába és a Baltikumba is. A fennmaradó részt teszi ki a belföldi értékesítés. Magyarországon a görögdinnye fogyasztása évente és fejenként átlagosan 15 kilogramm – mondta a FruitVeB elnöke.

Az idén várhatóan hosszabb lesz a görögdinnyeszezon, mivel a termelők – Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr használók is lehetnek – a FruitVeB javaslatára  széthúzták a termesztést, hogy ne egyszerre jelenjen meg jelentős árumennyiség a piacon. Így a kiültetés árpilis elejétől május végéig tartott, ami azt jelenti, hogy a magyar görögdinnye várhatóan augusztus végéig kapható lesz.

A fogyasztói árak jelenleg 130-180 forint között mozognak a dinnye fajtájától és az értékesítés helyétől függően, az ár a kínálat növekedésével várhatóan csökken majd. A termelő azonban akkor tud gazdaságosan termelni, ha a szezon folyamán 40-45 forint körüli átlagárat kap kilogrammonként a felvásárlótól, ez átlagosan 100-120 forintos fogyasztói árat jelent – fejtette ki Ledó Ferenc.

Az áruházláncok már szinte kivétel nélkül már csak magyar dinnyét forgalmaznak – fűzte hozzá. A FruitVeB elnöke beszélt még arról is, hogy az országban 700-800 hektáron terem sárgadinnye, ebből mintegy 500 hektárnyi fólia alatt termesztett, a többi pedig szabadföldi. Az idén sárgadinnyéből 16-17 ezer tonna termés várható, ez a tavalyi szintnek felel meg.

Mint a wikipédia rámutat a görögdinnye a tökfélék családjába tartozó, Afrika déli részéről származó növényfaj, illetve annak termésének a neve. Sokan édes íze miatt gyümölcsnek tartják, de termesztéstechnikailag zöldségnek számít.

Formája gömbölyű vagy hosszúkás, héjának színe sötétzöld vagy világos zöld csíkos, húsának színe piros vagy sárga.

Elsősorban kitűnő íze és cukortartalma miatt kedveljük, mert a benne lévő vitaminok nem jelentősek. Víztartalma 90-95%, így fogyasztásával a szervezetbe jutó víz a veseműködést előnyösen befolyásolja. Régebben vizelethajtó tulajdonsága miatt gyógynövényként is emlegették.

 

Traktoralkatrész dinnyetermesztőknek is Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr gépekhez is. Traktorjavítás országosan.