Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

A Toyota segíthet a mezőgazdászoknak

2016. szeptember 28.

Új „Genotyping by Random Amplicon Sequencing” (GRAS) nevű, dezoxiribonukleinsav (DNS) elemzési technológia kifejlesztését jelentette be a Toyota. Az analitikához felhasznált anyagokat a japán Nemzeti Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kutatóintézet (KARC) Kyushu Okinawa kutatóközpontja biztosította.

toyota_logoEzzel a technológiával jelentősen fokozható a növénytermesztésben hasznos genetikai információ azonosításának és kiválogatásának hatékonysága. Az újonnan kifejlesztett technológiának köszönhetően jelentős idő és költségmegtakarítás érhető el a mezőgazdasági növénynemesítés folyamatában. Ez pedig hasznos lehet a mezőgazdaságban dolgozóknak, akár Same, Lamborghini, Hürlimann, Deutz-Fahr, Fendt traktorral termelnek.

A terméshozamok növelését célzó, hagyományos mezőgazdasági növénynemesítés során az egyes növényfajtákat a múltban felhalmozott adatok alapján válogatják ki és keresztezik, hosszú távon értékelve az új génállományt és kiválasztva a kívánatos tulajdonságot hordozó géneket. Bár a közelmúltban kifejlesztett marker-technológia*1 – amivel a genetikai információ alapján jelzik előre a növény jellemzőit – segített javítani a folyamat hatékonyságán, a DNS-elemzés ezen módszeréhez szükséges hosszú idő és magas költségek hátráltatják elterjedését.

Emiatt a Toyota összekapcsolta védett minta preparációs technológiáját*2 a következő generációs szekventálóval*3, létrehozva ezzel a GRAS-t, vagyis egy új technológiát, ami jelentősen leegyszerűsíti a hasznos genetikai információ azonosításának és kiválogatásának folyamatát. A GRAS alkalmazásával a hagyományos technikákhoz képest tizedannyi idő alatt és harmadannyi költséggel lehet elvégezni a DNS elemzését. Ez egy ígéretes technológia, amivel növelni lehet a cukornádtermelést és az adott területen megtermő bioüzemanyag-növények terméshozamát.

 

A bioüzemanyag-növények terméshozamának növelése mellett az autógyártó úgy gondolja, hogy ezt az új technológiát alkalmazni lehet az élelmiszernövények hozamainak, illetve fertőzéssel szembeni ellenálló képességük javítására is.

 

A technológiai technikai értékelése már folyamatban van a Kazusa DNS Kutatóintézet közreműködésével, mivel ez az intézet széleskörű tapasztalattal rendelkezik a DNS-elemzés terén.

 

 

*1 Marker technológia:

Olyan technológia, ami a genom (genetikai információ) jellemző DNS-szakaszait (markereket) használja fel a hasznos gének azonosítására, illetve ezek jelenlétének és eredetének, valamint genetikai kapcsolatainak elemzésére.

*2 Védett minta preparációs technológia:

Olyan technológia, ami egy védett primer (a DNS szintézishez és sokszorosításhoz szükséges nukleinsav töredékek) felhasználásával jól ismételhetően felerősíti a genom több ezer / több tízezer lokációját az elemzendő minta egy szakaszának felerősítése érdekében.

*3 Következő generáció szekventáló:

Olyan eszköz, ami képes a genom több tízmilliótól akár milliárdig terjedő számú lokációjának egyidejű elemzésére.

 

Same alkatrész, Deutz-Fahr alkatrész, Lamborghini alkatrész, Hürlimann alkatrész, Fendt alkatrész egy helyen a Lucrus Hungária Kft-nél