Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Drágulhatnak a borok

2015. november 2.

A Magyar Szőlő- és Bortermelők Egyesületének elnöke szerint nőtt a szőlő felvásárlási ára, emiatt kis mértékű drágulásra kell számítani a borok piacán. A szőlősgazdák a szüret és más munkák során többfelé használtak traktorokat, így Lamborghini, Same, Fendt és Deutz-Fahr gépeket is.

Kiss István az M1 aktuális csatorna esti műsorában azt mondta, tavaly a bor mennyisége az átlagtól jelentősen elmaradt, az idén viszont átlagos mennyiség mellett sokkal jobb lett a minőség a forró nyár miatt, ezért nőtt a szőlő felvásárlási ára. Elmondása szerint nem kell nagy áremelkedésre számítani sem az alsó-, sem a középkategóriás borok piacán.

Kiss István beszélt még a borászatokat érintő szabályozások könnyítéséről is. Elmondása szerint a szőlő és a bor származási bizonyítványát már egyszerre ki lehet kérni, az ezer hektoliter alatt termelők pedig a jelentéseket egyszer kell, hogy leadják. Az ennél több bort termelők esetében elektronikus pincekönyvet írhatnak elő – tette hozzá.

Ez az új szabályozás azokra is vonatkozik, akik Same, Lamborghini, Deutz-Fahr traktorral dolgoznak, de Hürlimann vagy Fendt gépet használók sem kivételek.

Mint a wikipédia bemutatja a bor a szőlő erjesztésével készült alkoholos ital, időnként azonban a borok közé sorolják az egyéb gyümölcsökből készült gyümölcsborokat is. Mezopotámiából indult el világhódító útjára Európába, Afrikába, majd a 16. században a spanyolok által Amerikába, majd végül Ausztráliába és Új-Zélandra. Az éves csapadékmennyiség határozza meg a szőlőtermés (és így a bor) mennyiségét, a napsütéses órák száma pedig a cukorfokot. A szőlőt általában szeptember végén szüretelik, az aszúszőlőt később.

A bor az európai civilizáció egyik legkorábbi alkoholos itala, ezért később egyéb erjesztett italokat is elneveztek róla, ezek azonban nem tartoznak a borok közé. Ilyenek például a mézbor (időnként mézsör), a pálmabor vagy a távol-keleti rizsborok.

Bortermelőknek is: Same alkatrész, Lamborghini alkatrész, Hürlimann alkatrész, Fendt alaktrész, Deutz-Fahr alkatrész egy helyen a Lucrus Hungária Kft-nél. Teljeskörű javtás és karbantartás.