Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Duplájára nőtt egy év alatt a meggy ára

2011. július 2.

Tavaly óta megduplázódott a meggy ára, a vásárlók háromszáz- négyszáz forintos kilogrammonkénti árral találkozhatnak a piacokon. A termelők jó pénzt kapnak a gyümölcsért. A Szabolcs- Szatmár-Bereg megyei gazdák kétszáznegyven forint kilogrammonkénti áron adták át a kereskedőknek, feldolgozóknak a korai fajtákat – számol be a Magyar Hírlap.

Guttyán Tamás, a kormányhivatal térségi földművelésügyi igazgatóságának főfalugazdásza szerint a mostani az utóbbi évek legjobb felvásárlási árának számít, korábban nagyon keveset fizettek az átvevők a meggyért.

A meggy idei magasabb árának az az oka, hogy a májusi fagy a termés jó részét elvitte, több térségben is csak az előzetesen várt mennyiség fele termett. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében például sok helyen százszázalékos kár keletkezett. Szabolcsban mintegy tízezer család megélhetését jelentik az összességében több mint 4300 hektárt kitevő meggyültetvények.

A fagykár miatti meggyhiány mellett a spekulánsok is felhajtják az árat, miután a termés nagy részét felvásárolják, majd drágábban értékesítik. A kevés meggy miatt kifejezetten magas a gyümölcs induló felvásárlási ára, amelyre nem volt példa a korábbi években. Tavaly nyolcvan forinttal indult a meggyfelvásárlás, és százharmincnál fejeződött be, az idén pedig már kétszázhúsz forintnál kezdődött az értékesítés. Ennek levét a fogyasztók isszák meg, hiszen a feldolgozók árat emelnek. Szakemberek szerint az ősszel akár harminc-negyven százalékkal is drágulhatnak a befőttek, lekvárok és dzsemek, s a két hét múlva kezdődő befőzési szezonban is jóval drágábban vehetjük meg az alapanyagokat. Tavaly a termelők arra panaszkodtak, hogy a felvásárlók kartelleznek, egymás között egyeztetik az árakat.

Forrás: Magyar Hírlap