Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Egymilliárdos támogatás a zöldség-gyümölcs termelői együttműködésre

2011. november 14.

Az Európai Unió 2011-re is engedélyezte Magyarországnak, hogy nemzeti kiegészítő támogatást nyújtson a zöldség-gyümölcs termelői szervezeteknek (TÉSZ), ezért a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) – a nemzeti és a közösségi forrást összevéve – 1 milliárd forintos támogatást nyújt a TÉSZ-ek együttműködésének fejlesztésére kiírt jogcímre – közölte a tárca hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek 2010-ben, más jogcímekkel együtt számolva összesen 980 millió, míg az idén 1,4 milliárd forint nemzeti támogatást kaptak. Jövőre ugyanezekre a célokra várhatóan 1,8 milliárd forint áll rendelkezésre, amelyet a VM közösségi forrással is kiegészít.

A zöldség-gyümölcs termelői szervezetek támogatásáról szóló rendelet átdolgozásával a tavalyihoz képest tovább egyszerűsödik a támogatás igénybevétele. A TÉSZ-ek önállóbban dönthetnek az együttműködés kialakításáról, így tovább erősödhet a termelők alkuereje a multinacionális vállalatokkal szemben.

A közlemény emlékeztet rá, hogy az unió azokban a régiókban engedélyezi a nemzeti kiegészítést, ahol a TÉSZ-ek részesedése az összes zöldség-gyümölcs termelésből alacsonyabb, mint 20 százalék. A támogatás nem haladhatja meg a termelői szervezetek, illetve tagjaik által a szervezet működési alapjába befizetett hozzájárulás 80 százalékát.

A nemzeti támogatáshoz azok a TÉSZ-ek juthatnak hozzá, amelyek termelői szervezetek társulásának (TSZT) tagjaként értékesítik terményeiket. A mintegy egymilliárd forintos forrást jelenleg 35 TÉSZ igényelheti. A támogatásból eredő előnyöket azok gazdák élvezhetik, akik a termékeiket valamely  termelői szervezet tagjaként forgalmazzák.

A közlemény szerint a kormány célja az, hogy a nemzeti támogatás elősegítse a TÉSZek megerősödését, a termelői szervezetek, és közvetetten a zöldség-gyümölcs termelői csoportok közötti együttműködés, koncentráció létrejöttét. A forrás ösztönzi a TÉSZek közös piaci fellépését, elősegítve ezzel a feketekereskedelem visszaszorítását. A három éve folyamatosan nyújtott nemzeti kiegészítő támogatásnak köszönhetően összesen 11 TSZT alakult.

Az intézkedés – a kormányprogrammal és az Európai Unió célkitűzéseivel összhangban – hozzájárulhat a vidéki munkahelyek megőrzéséhez, ezzel biztosítva több száz, mezőgazdaságból élő család megélhetését.

A TÉSZ-eknek, a támogatásuk alapjául szolgáló működési programjaikat a vidékfejlesztési tárcához, kifizetési kérelmeiket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) kell benyújtaniuk. A támogatás 2012. február 15-ig igényelhető, a megítélt összeget az MVH legkésőbb 2012. október 15-ig folyósítja. A rendelet november 13-tól hatályos – közölte a minisztérium.

Forrás: MTI

Gyári alkatrészek teljeskörűen Same, Hürlimann és további nyugati márkájú traktorokhoz.