Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Egyszerűsödő felvásárlási, raktárkiválasztási szabályok

2011. november 9.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) módosította a gabona és a rizs intervenciójáról szóló rendeletet, így világosabbá, egyértelműbbé válnak a felvásárlás és a raktárkiválasztás szabályai – tájékoztatott kedden a VM a kormányzati hírportálon.A rendeletmódosítás három legfontosabb változása – a jogharmonizációs, technikai változtatásokon kívül – a felvásárlást, a tárolást és az értékesítést is érinti.

Az eddigi gyakorlattól eltérően a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) csak a hiánytalan dokumentációjú felajánlásokat fogadja be. Így gyorsítva a felvásárlási folyamatot. Ezentúl újra jogszabályban meghatározott minőségi feltételeknek kell megfelelnie azoknak a raktáraknak, amelyeket a MVH kibérel az intervenciós gabona tárolására. Emellett a közösségen belüli értékesítés kapcsán pontosították a rendeletben az áfa-szabályokat is, és pénzügyileg zárttá tették a rendszert.

A tárca emlékeztet: az Európai Unió a gabona ágazatban intervenciós rendszert működtet, aminek lényege, hogy jogszabályokban meghatározott feltételek szerint, rendszeresen felvásárolja a felajánlott terményt. Jelenleg csak a búza esetében határozzák meg a felvásárolható mennyiséget, ez évi három millió tonna – összeurópai szinten -, tonnánként 101,31 eurós fix áron.

Minden más intervencióra jogosult gabona – kukorica, árpa, rizs, durumbúza, cirok – esetében a felvásárolható mennyiség nulla tonna. Ez nem azt jelenti, hogy semmit sem vásárolnak fel az említett gabonákból, hanem csak azt, hogy kizárólag piaci zavar esetén, pályáztatás útján fogadják be az igényeket. A felvásárlás mértékén – az aktuális piaci helyzettől függően – az Európai Bizottság változtathat.

A gabona magyarországi intervenciójáért a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) felelős. A 2010/2011-es gazdasági évben nem volt gabona felvásárlás Magyarországon. Az azt megelőző évben – 2009/2010-ben – viszont 300.000 tonna árpát és 130.000 tonna búzát vásárolt fel az MVH – olvasható a Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatójában.

Forrás: MTI

Gyári forrásból Same, Hürlimann és más nyugati traktorokhoz alkatrészek, a legkisebbtől a legnagyobbig. Az ország egész területén vállaljuk az alkatrészek kiszállítását és a gépek teljeskörű karbantartását, javítását. www.lucrus.hu