Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Elindult az egységes területalapú támogatások végkifizetése

2012. január 19.

Elindult az egységes területalapú támogatások (SAPS) végkifizetése; a támogatások második részleteként 142 milliárd forintot fizetnek ki a gazdáknak, illetve az egyéni és társas vállalkozásoknak.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a kifizetések megkezdéséről a Bicskei Mezőgazdasági Zrt. Etyek-Ödönpusztai tehenészetében csütörtökön tartott sajtótájékoztatón elmondta: a végkifizetésekkel együtt a múlt évi egységes területalapú támogatás teljes összege eléri a 280 milliárd forintot, s ez az összeg megközelíti a GDP 1 százalékát.

Emlékeztetett arra, hogy a támogatások első részleteként a tavaly októberben megkezdődött kifizetések során 173 ezer gazda kapott 135 milliárd forintot.

A támogatások kifizetése segíti, hogy a gazdák fel tudjanak készülni a tavaszi munkákra, meg tudják vásárolni a szükséges vetőmagot, műtrágyát, alkatrészeket – mondta.

Fazekas Sándor kiemelte: 2011 a magyar mezőgazdaság küzdelmes, de eredményes éve, s az Európai Unióhoz való csatlakozásunk óta eltelt időszak legeredményesebb esztendeje volt. Az ágazat teljesítménye egy év alatt 20 százalékkal nőtt, kibocsátása elérte a 2.200 milliárd forintot, s a gazdasági növekedés jelentős része származott a mezőgazdaságból.
A vidékfejlesztési tárca az idén 709 milliárd forintból gazdálkodhat, amiből 626 milliárd forint a termelést közvetlenül segítő, agrártámogatási rész – mondta el a miniszter.

Az egységes területalapú támogatás összege hektáronként mintegy 57 ezer forint – mondta a sajtótájékoztatón Palkovics Péter, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH)elnöke. A támogatást kérők 98 százalékánál már jóváhagyták a végkifizetést, s a még hátralevő másfél százalék esetében is végeznek a kifizetések befejezésének határidejéig.

Úgy fogalmazott, hogy a SAPS támogatások második részletének kifizetése csak a kezdete egy “kifizetési dömpingnek”. Március végéig több mint 50 különböző jogcímen, mintegy 280 milliárd, április végéig pedig több mint 300 milliárd forintot terveznek eljuttatni a gazdákhoz.

Ez azt jelenti, hogy az idei évre tervezett 626 milliárd forint támogatás mintegy felét az év első négy hónapjában kikívánja fizetni az MVH – tette hozzá Palkovics Péter. Bejelentette, hogy az idén már március végén, legkésőbb április elején szeretnék lehetővé tenni a kérelmek benyújtását. Felhívta a figyelmet arra, hogy az érdekeltek már márciusban figyeljék a MVH közleményeit és honlapját, ahol valamennyi szükséges információt megtalálnak.

Forrás: MTI

Alkatrész Same, Hürlimann és más nyugati tarktorokhoz. Az említett gépek teljeskörű javítását is végezzük az ország teljes területén, kiszállással. A gépek hibás elektroinkája javítása is lehetséges.