Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Fagykár: ezen a héten még beadhatók a támogatási kérelmek

2011. augusztus 17.

Ezen a héten, azaz augusztus 19-ig adhatják be támogatási kérelmüket a megyei kormányhivatalokhoz a májusban fagykárt szenvedett gazdák – közölte a Magyar Agrárkamara kedden az MTI-vel.

Azok a termelők vehetik igénybe a támogatást, akiknek az ültetvényében a idei májusi fagyok következtében 70 százalékos, vagy azt meghaladó mértékű kár keletkezett.

Az ültetvényekben bekövetkezett fagykárok enyhítését szolgáló egyszeri csekély összegű – de minimis – támogatásról szóló rendelet alapján a legalább 0,3 hektár nagyságú egybefüggő, 70 százalékos vagy azt meghaladó mértékben károsodott ültetvényterületre vehető igénybe a támogatás mikro-, kis- és középvállalkozási besorolásba tartozó mezőgazdasági termelők, illetve mezőgazdasági őstermelők, családi gazdálkodók számára.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) szeptember 30-ig, de legkésőbb, a forrás rendelkezésre állásától számított 15 napon belül intézkedik a támogatás kifizetéséről – áll a Magyar Agrárkamara közleményében.

A Vidékfejlesztési Minisztérium korábbi információi szerint a kárbejelentések összesítése alapján több mint 32 ezer hektár ültetvény károsodott. Az előzetes becslések alapján megközelítőleg 28-29 milliárd forintnyi kár keletkezett.

A kormány a kárt szenvedett mezőgazdasági termelők megsegítése érdekében intézkedéscsomag összeállításával bízta meg a szaktárcát.

A csomag első eleme egy 1,27 milliárd forint keretösszegű támogatás, amely a fagy miatt ültetvényeikben 70 százalékos vagy azt meghaladó mértékben károsodott mezőgazdasági termelők kárenyhítését szolgálja.  Emellett a termelők mielőbbi talpra állása érdekében maximum 20 éves lejáratú, kamat- és banki költségmentes hitel felvételére is lehetőség nyílik 8 milliárd forint összegben. További mintegy 4 milliárd forint jut a fagykárok mérséklésére az agrárkár-enyhítési rendszerből.

Forrás: MTI

Mindennemű alkatrészek, karbantartás és teljeskörű javítás Lamborghini, Hürlimann, Deutz-Fahr és Same traktorokhoz az ország egész területén a Lucrus Bt-től.