Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Felmérik a fiatal gazdák helyzetét

2012. szeptember 27.

Közös kutatást indít a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a fiatal gazdák helyzetének felmérésére.

Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón hangsúlyozta: fontos, hogy a döntéshozók megfelelő információkkal rendelkezzenek a fiatal gazdák helyzetéről, már csak azért is, mert az Európai Unióban már zajlik a 2014-2020-as tervezési időszak vitája.

Weisz Miklós, a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége társelnöke emlékeztetett arra, hogy június végén kötöttek együttműködési megállapodást a KSH-val, ennek keretében indul most az első kutatási projekt.

Laczka Éva, a KSH elnökhelyettese ismertette, hogy a kutatás alapja egyrészt a hivatal adatgyűjtése, másrészt pedig egy online kérdőív is készül, amely abban lép tovább a klasszikus statisztikai összeírásokon, hogy a gazdák jövőbeli terveit is vizsgálja.

Weisz Miklós hozzátette, hogy a 36 kérdésből álló kérdőívet az interneten lehet kitölteni október 31-ig; és a kérdőív a VM, a KSH, valamint az AGRYA honlapján is elérhető lesz. Hangsúlyozta: remélik, hogy a projekt végére elkészülő kiadvánnyal a döntéshozóknak is értékes segítséget nyújtanak majd. Az MTI kérdésére elmondta: a felméréshez nem vesznek igénybe pályázati támogatást, azt saját erőből és önkéntes munkával valósítják meg.

Czerván György a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: Magyarországon nagyon alacsony a 40 év alatti gazdák aránya, és az EU-ban sem jobb a helyzet. Ha nem történik fordulat, akkor – mint mondta – néhány év múlva nem lesz, aki a traktorra felüljön, vagy az állatokat ellássa, ezért a 10 évre szóló nemzeti vidékstratégiában is kiemelt helyen szerepel a fiatal gazdák támogatása.

A 2007-2013-as pénzügyi időszakban háromszor – 2007-ben, 2009-ben és 2012 augusztusában – hirdették meg a fiatal gazdák támogatására szóló pályázatokat, összesen 29 milliárd forintos keretösszeggel – emlékeztetett az államtitkár. Kifejtette, hogy az első két kiírásra közel 9.000 fiatal gazda nyújtott be pályázatot, és 2.400-an nyertek támogatást. Az idei kiírás keretösszege 4 milliárd forint, a beérkezett mintegy 3.300 pályázat elbírálása még zajlik.

Czerván György kiemelte: nemsokára beindul egy olyan beruházási hitelkonstrukció, amely 2013. december 31-ig nyújt majd kedvezményes beruházási hitelt a fiatal agrárvállalkozásoknak. Szólt arról is, hogy a kormány döntött az Új Magyarország Agrárfejlesztési Hitelprogram módosításáról, amelynek köszönhetően az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) induló támogatásban nem részesülő, pályakezdő fiatal gazdák kedvezményes hitelt igényelhetnek legfeljebb 40.000 euró támogatástartalommal. Az induló fiatal gazdák számára szabad-felhasználású hitelt nyújt, amelyet akár termőföldvásárláshoz is felhasználhatnak, a felvehető hitelösszeg maximum 50 millió forint – mondta Czerván György.

Az államtitkár hozzátette, hogy a hitelprogramban nem induló fiatal agrárvállalkozások is részt vehetnek, náluk 50 százalék a hitel támogatása amennyiben a beruházást a tevékenység megkezdését követő öt éven belül valósítják meg. A VM ezirányú módosítási kérelmét már benyújtotta az Európai Bizottsághoz, elfogadását követően a hitelprogram az új feltételekkel elérhető lesz az MFB honlapján.

A 2014-2020 közötti támogatásokról elmondta: Magyarország kedvezőnek tartja, hogy az új EMVA tervezetben továbbra is célterületnek tekintik a fiatal mezőgazdasági termelőket. Az őket segítő intézkedésen túl, ami akár 70 ezer eurós támogatást is jelenthet gazdánként, a fiatal gazdákra vonatkozó tematikus alprogram lehetőségét is megteremti a bizottság – ismertette Czerván György.

Kifejtette, hogy Magyarország üdvözli ezt, ugyanakkor a teljes lehívhatóság érdekében azt fogja javasolni, hogy töröljék el a 25 hektáros támogatási küszöböt, vagy azt jelentősen emeljék meg, valamint hogy a támogatást minden gazda igénybe vehesse.

Laczka Éva a sajtótájékoztatón elmondta: 10 évente teljes összeírást kell végrehajtani a mezőgazdaságban minden uniós tagállamban, ezek között pedig reprezentatív felmérést készítenek háromévente, vagyis már sok adat áll rendelkezésre a fiatal gazdák helyzetéről. Hozzáfűzte: 2010-ben volt az utolsó összeírás Magyarországon, ekkor a fiatal gazdálkodók aránya 13,5 százalék volt, több mint 76.000 olyan gazdaság volt az országban, ahol 40 év alattiak gazdálkodtak. Hozzáfűzte: a fiatal gazdák támogatása azért is fontos, mert a gazdák átlagéletkora 56 év Magyarországon.

Forrás: MTI

Fiatal és idősebb gazdáknak egyaránt jó áron kínálunk alkatrészeket, Lamborghini, Same, Deutz-Fahr, Hürlimann és Fendt traktorokhoz. Kedvező feltételek mellett végezzük a vontatók teljeskörű javítását.