Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Félmilliárd euró kompenzáció a tejtermelőknek

2015. szeptember 8.

A drámai mértékű tejpiaci árzuhanás miatt az Európai Bizottság félmilliárd eurós ( 160 milliárd forint) különtámogatást kíván juttatni az uniós tejtermelő gazdáknak – közölte hétfőn Brüsszelben újságírókkal Jyrki Katainen, az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény finn alelnöke. Ebből az összegből juthat Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr géppel dolgozó gazdáknak is.

Katainen az EU-országok agrárminisztereinek tanácskozása előtt nyilatkozott. A rendkívüli ülésen, amelyet kifejezetten a tejpiacon előállt helyzet miatt hívtak össze, Magyarországot Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára képviseli.

Az ülés több órás késéssel kezdődött. Előzőleg a nyomott tejárak miatt traktoros felvonulással tiltakozó tejtermelő gazdák hatalmas felfordulást okoztak a hétfő reggeli csúcsforgalomban egyes Brüsszelbe vezető, illetve brüsszeli közutakon. Lehettek Lamborghini, Same, Deutz-Fahr és Hürlimann vagy Fendt gépek is a menetben.

Mintegy kétszáz traktor vonult a kelet felől Brüsszelbe vezető A3/E40-es autópályán a belga főváros EU-negyedébe, ahol a nap folyamán utcai és köztéri incidensek követték egymást. Egyes radikális demonstrálók autógumikat égettek, a rendőrök könnygázt vetettek be.

Az EU-ban idén tavasszal megszüntették a termelés felső tűréshatárait tagországonként kijelölő kvótarendszert. Emellett nehézségeket okoz az uniós országok mezőgazdasági termékeire kivetett orosz importstop is. Az Európai Bizottság déli sajtótájékoztatóján azonban a szóvivő megerősítette azt a korábbi brüsszeli álláspontot, hogy a tejkvóták rendszerének egyszer s mindenkorra vége. Ezt tudomásul kell vennie minden termelőnek, így a Same gépet, Lamborghini traktort, Hürlimann vontatót vagy Fendt, Deutz-Fahr járművet használóknak is.

Bizottsági források szerint a félmilliárdot abból az összegből akarják kiutalni, amit – még a kvótarendszer hatálya alatt – a kvótákat túllépők fizettek be büntetésként. Ilyen pénzek kifizetéséhez nem kell a tagállamok hozzájárulása. Az agrárminiszteri tanácskozásról kiszivárgott hírek szerint a tagországok képviselői kevés hajlandóságot mutatnak arra, hogy növeljék az állami támogatásokat a tejszektor számára.

A tej a nőstény emlős állatok tejmirigyeinek időszakosan kiválasztott váladéka, ami az utód(ok) táplálására szolgál a születés utáni időszakban. A szarvasmarha, juh, kecske, bivaly, szamár, lókanca és teve teje emberi fogyasztásra alkalmas. A tej hőkezelés nélkül, ún. nyerstejként (folyadék formájában) is fogyasztható, de hőkezelve, vagy hőkezelés nélkül számos tejtermék alapanyaga, mint pl. savanyú tejtermékek (joghurt, tejföl, kefir, probiotikus termékek), sajtfélék (túrófélék, oltós alvasztású sajtok, mint pl. a trappista, vegyes alvasztású sajtok (pl. a krémfehérsajt).

A köznyelvben és az élelmiszerek termék-palettáján léteznek más, tejnek nevezett termékek, mint pl. a szójatej, rizstej, kókusztej, illetve más, növények által kiválasztott tejnedv is, amely lehet fogyasztásra alkalmas, de mérgező is. Mindenesetre ezeket nem szabad összekeverni semmilyen szempontból az állati eredetű tejekkel.

Alkatrészek Same, Lamborghini, Hürlimann Fendt és Deutz-Fahr traktorokhoz. Teljeskörű javítás Same, Hürlimann, Deutz-fahr, Lamborghini gépek esetén.