Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Biztató az idei kenyérgabona-termés

2014. július 7.

A folyamatban lévő betakarítás eddigi tapasztalatai alapján biztató az idei kenyérgabona-termés – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szombaton Kunhegyesen.

A miniszter a Hármas Kerületi Kézi Aratóversenyen mondott köszöntőjében kifejtette: az aratás jelenleg szépen halad, már mindössze néhány hetet vesz igénybe. Közölte: a becslések szerint idén mintegy 5 millió tonna jó minőségű kenyérgabona kerülhet a magtárakba, amely biztosítja a hazai ellátást, a termés felét pedig várhatóan exportpiacokon tudják majd értékesíteni a gazdák.

Az aratásnál sok felé használtak Lamborghini, Same, Deutz-Fahr, Hürlimann és Fendt gépeket is .

A több száz arató részvételével Kunhegyes határában megrendezett aratóverseny hagyományát fontosnak nevezte, mert folyamatosságot teremt a mezőgazdaságban és abban a műveltségben is, amely rá épül. A miniszter kiemelte: a kunsági búza – ahogy régen, úgy ma is – kiemelkedő minőséget képvisel, a tokaji aszúval azonos kategóriába tartozik.

Tudta?

A gabona azoknak a perjeféléknek az összefoglaló elnevezése, amelyeket táplálkozás céljára felhasználható magjaik miatt termesztenek (Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt, Deutz-Fahr traktorokat is használnak a termelés során). Ősidők óta az emberiség fő táplálkozási elemei közé tartoznak. A gabonafélék lisztjéből sült, erjesztett tészta a kenyér, az emberiség számára kezdettől fogva alapvető néptáplálék volt. Ezért a gabonaféléket bármely más haszonnövénynél nagyobb mennyiségben termesztik világszerte.

A szénhidrátban gazdag gabonafélék alapélelmiszernek számítanak; egyes fejlődő országokban a rizs, a búza vagy a kukorica adja szinte a teljes étrendet. A fejlett országokban fogyasztásuk mérsékeltebb és változatosabb, de itt is alapvető.

A Kárpát-medencébe a honfoglaló magyarság már kiterjedt földművelési és növénytermesztési ismeretekkel érkezett, ősi magyar búzafajtáink az alakor, tönke és a tönköly.

Az aratás a megérett szálasgabona; búza, árpa levágásának művelete, de tulajdonképpen aratás a gyűjtögetett gabonafélék betakarítása is. Az aratás; vágóeszközzel folytatott aratás első nyomai a Közel-keletre vezetnek, az erre utaló leletanyag is innen került elő az i. e. 6500 körüli időkből.

Hazánkban napjainkban már géppel végzik az aratást, ennek során Same, Lamborghini, Hürlimann, Deutz-Fahr, Fendt gépeket is bevetnek a gazdák.