Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Nőhetnek a gabonafelvásárlási árak

2014. április 14.

A felvásárlási árak növekedésére számít az idén a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOV) – közölte a szervezet elnökségének besztereci kihelyezett ülésén a szövetség vezetője csütörtökön.

Vancsura József elnök elmondta: azt várják, hogy normalizálódnak az árak, s kilogrammonként legalább 50 forintra számíthatnak majd a termelők. Ennek alapján biztonsággal tervezhetnék a jövőt – mondta. Ez a hír jó üzenet a Same, Deutz-Fahr, Lamborghini, Hürlimann, Fendt traktorral dolgozó gazdálkodóknak is.

Tavaly a búza ára átlagban 40, míg a kukoricáé 42 forint volt kilogrammonként, s ez jelentős bevételkiesést okozott a termelőknek – tette hozzá. Idén a felvásárlási szerződéseket 50 forint körüli áron kezdték megkötni. A termelőknek előzetesen a várható termés 10-20 százalékát érdemes most lekötni, míg a további árat a minőség és a betakarított mennyiség dönti majd el később.

A GOV elnöke hozzáfűzte, hogy csakúgy mint a korábbi években, az idén is egymillió hektáron termelnek gabonafélét, míg a kukorica vetésterülete 1-1,2 millió hektár között lesz. A várható termést befolyásolja, lesz-e aszály, amitől tartanak. Eddig ugyanis 100 milliméternyi csapadék hiányzik a földekről, de van olyan országrész is, ahol már 200 milliméternyiről beszélnek a termelők (Lamborghini, Same, Deutz, Fendt tulajdonosok is érintettek)

Vancsura József tájékoztatása szerint a Gabonatermesztők Országos Szövetsége a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Beszterecen azért tartotta kihelyezett elnökségi ülését, hogy a helyi, Phylazonit baktériumtrágya gyárban tájékozódjanak a talajoltóanyag előállításáról, s döntsenek a termést növelő szer terjesztésének ajánlásáról.

A talajoltóanyagnak a nyíregyházi Szuro-Trade Kft. a kizárólagos gyártója, az Agrova Kft. a forgalmazója, míg a találmányként bejegyzett szer jogtulajdonosa a Phylazonit Kft. Ha ez a cég szeretne a Lucrus Hungária Kft-től vásárolhat gyári alkatrészeket, Lamborghini, Same, Deutz, Hürlimann vagy Fendt alkatrészeket.

Vajda Péter, az Agrova Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: a besztereci gyárban évente 10-15 millió liter baktériumtrágya készül, amely a talajban a nitrogént megköti, a foszfort mobilizálja, a cellulózt pedig lebontja, visszaállítva a termőréteg úgynevezett életerejét.

A négy állandó és két eseti dolgozót, illetve egy külsős mikrobiológust foglalkoztató üzem tavaly mintegy 800 millió forint nettó árbevételt ért el. A hazai mezőgazdasági termelőknek már 150 ezer hektár föld kezeléséhez szállított a Phylazonit baktériumtrágyát.

Emellett Szlovákiába 50 ezer hektár földre exportálta a szert, valamint a terméket bevezették a horvát és a román piacra is. Az idén Szerbia szintén csatlakozott a megrendelő országokhoz, Fehér-Oroszországban pedig a forgalmazáshoz szükséges engedélyeket kapták meg a szabolcsi gyártók és forgalmazók.

A gabona azoknak a perjeféléknek az összefoglaló elnevezése, amelyeket táplálkozás céljára felhasználható magjaik miatt termesztenek. Ősidők óta az emberiség fő táplálkozási elemei közé tartoznak. A gabonafélék lisztjéből sült, erjesztett tészta a kenyér, az emberiség számára kezdettől fogva alapvető néptáplálék volt. Ezért a gabonaféléket bármely más haszonnövénynél nagyobb mennyiségben termesztik világszerte. A szénhidrátban gazdag gabonafélék alapélelmiszernek számítanak; egyes fejlődő országokban a rizs, a búza vagy a kukorica adja szinte a teljes étrendet. A fejlett országokban fogyasztásuk mérsékeltebb és változatosabb, de itt is alapvető.

Forrás: MTI, wikipédia, traktor-alkatresz.hu

Gyári alkatrészek raktárról: Lamborghini alkatrész, Same alkatrész, Deutz-Fahr alkatrész, Hürlimann-alkatrész, Fendt-alkatrész. A Lucrus Hungária Kft-nél minden egy helyen. Cégünk emellett országosan végzi Same, Deutz, Lamborghini traktorok javítását és karbantartását.