Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Integrációval növelnék a sertéságazat hatékonyságát

2016. március 24.

Az integráció növelésével javítaná a szakmai tevékenység hatékonyságát és a versenyképességet a sertéságazatban a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) annak érdekében, hogy a kormány sertésstratégiája megvalósuljon. Same, Lamborghini, Deutz-Fahr, Hürlimann és Fendt gépeket is használhatnak a tenyésztők.

Németh Antal, a VHT elnöke szerdán Budapesten, a szakmaközi szervezet sajtótájékoztatóján elmondta: az ágazat szereplőinek jobban együtt kell működniük, mert jelenleg nem megfelelő a munkamegosztás a vállalkozások között.

malac_pig2Hozzátette: a sertésállomány növelését gátolja például a tőkehiány, a piaci bizonytalanság, a fekete gazdaság elterjedtsége, illetve az információhiány. Kifejtette, a sertésállomány növekedése megtorpant az utóbbi időben, és ismét csak 3 millió körüli a magyar sertések száma.

Úgy vélte, az együttműködés erősítésével növelhető a sertésállomány, mivel további jelentős számú kistermelőt lehet bevonni a tenyésztésbe, ami tovább csökkentheti a vidéki munkanélküliséget. Emellett a nagy sertéstelepek szaporító kapacitását is jobban ki lehet használni, ami a tenyésztés és a hízlalás versenyképességét, jövedelmezőségét javítja. Továbbá csökkenthető az import, valamint megfelelő minőségű és mennyiségű sertéshús állítható elő a feldolgozó üzemek számára – mondta. Ezekben az üzemekben feltűnhetnek Lamborghini, Same, Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr traktorok is.

A VHT elnöke megjegyezte: az integráció a pénzügyi, finanszírozási terhek integrátori átvállalását is jelenti a kisebb gazdasági szereplőktől. Így termelési biztonságot is jelent az integrációban részt vevők számára.

Németh Antal az MTI kérdésére elmondta: a szakmaközi szervezet elképzeléseit már ismeri a földművelésügyi miniszter, aki a részletek kidolgozására kérte a VHT-t. Az első munkaanyag pedig már el is készült – közölte.

A terméktanács a szarvasmarha-ágazattal is foglalkozik. Márton István, a VHT alelnöke ismertette: a vágómarha-ágazat a sertéságazatnál jobb helyzetben van, a gazdálkodóknak anyagilag is megéri a húshasznú szarvasmarhával foglalkozni, ugyanis 95 százalék az export aránya. Hozzátette: az utóbbi 5 évben mintegy 40 ezerrel nőtt a húshasznú tehenek száma, ami mostanra mintegy 200 ezer körüli. Ezeken a telepen szintén feltűnhetnek Lamborghini, Deutz-Fahr, Hürlimann, Fendt vagy Same traktorok.

Menczel Lászlóné, a VHT titkára az MTI-nek elmondta: húsvétra készülve azt ajánlja a sonkát vásárlóknak, hogy magyar terméket vegyenek, mert az itteni készítésű áru felel meg leginkább a magyar fogyasztói elvárásoknak. Főtt-füstölt áruból Magyarországon 6-8 ezer tonna alatti mennyiség készül, aminek 35-40 százaléka, főként sonka húsvétkor fogy el – mondta.