Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Kevesebb a búza Békésben, mint remélték

2014. július 1.

A vártnál 10-15 százalékkal kevesebb lesz az idén a búza Békés megyében, a májusi termésbecslést felülírta a csapadékhiány, a mezei pocok elszaporodása és a ritkán előforduló sárgarozsda betegség terjedése – tájékoztatta az MTI-t a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára hétfőn. A visszaesés érinthet Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt, Deutz-Fahr tulajdonosokat is.

Barabás Béla kiemelte: Békés megyében június közepén kezdődött el az őszi búza aratása. A termelők 103 300 hektárról takarítanak be termést, eddig a terület 15-16 százalékát aratták le. Az átlagtermés hektáronként 3,7-3,8 tonna között alakult, mintegy húsz százalékkal maradt el a késő tavaszi várakozásoktól.

Tavaly Békés megyében az átlagtermés őszi búzából hektáronként 4,6 tonna volt. Az idén a termésátlag rendkívül nagy szóródást mutat, hasonlóra évtizedek óta nem volt példa, hektáronként 0,5 és 6 tonna között mozog.

A titkár hozzátette: az őszi búza átlagtermése a betakarítás előrehaladásával még javulhat, jelentős változás azonban nem várható.

Az első minősítések alapján a búza ötven százaléka takarmányminőségnek felel meg, s csak a másik ötven százalék éri el az étkezési minőséget. A búza iránt gyenge a kereslet. A búza felvásárlási ára Békés megyében, minőségtől függően, tonnánként 41 és 46 ezer forint között mozog – mutatott rá Barabás Béla. Ez pedig nem kedvez a termelőknek, azoknak sem, akik Same, Deutz, Lamborghini, Hürlimann vagy Fendt géppel dolgoznak.

Tudta?

A búza a perjefélék családjába tartozó növénynemzetség, mely a búzafajok és fajták változatos éghajlati igénye és jó alkalmazkodóképessége, miatt széles körben elterjedt. A föld egyik legnagyobb területen előforduló gabonája, a sivatagok és a sarkvidékek kivételével szinte mindenütt termesztik. A népélelmezésben elfoglalt szerepével kiemelkedik a többiek közül. Kenyérgabona szerepén túl sokrétű felhasználás jellemzi, hiszen gazdag abraktakarmány, szalmája értékes alomanyag, és különböző részei ipari alapanyagként is felhasználhatóak.

A búza termesztése, betakarítása, feldolgozása során használt traktorokhoz, ha azok a Lamborghini, a Same, a Deutz-Fahr, a Hürlimann vagy a Fendt nevet viselik gyári alkatrészeket kínál a Lucrus Hungária Kft. Cégünk természetesen végzi a Lamborghini, Same, Deutz-Fahr tarktorok javítását és karbantartását is.

Forrás: MTI, Wikipédia, traktor-alkatresz.hu