Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Közel tíz százalékkal csökkentek a termelői árak

2014. július 15.

A mezőgazdasági termelői árak 9,2 százalékkal csökkentek májusban az előző év azonos időszakához viszonyítva, ezen belül a növényi termékek ára 14,8 százalékkal csökkent, az élő állatok és állati termékeké pedig 2,2 százalékkal nőtt – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn. A hírt vegyes érzelmekkel fogadták a Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr traktorral dolgozó gazdák.

A gabonafélék ára 17,0 százalékkal, az ipari növényeké 11,8 százalékkal volt alacsonyabb májusban az egy évvel korábbinál. A burgonya ára 18,6 százalékkal csökkent a tavaly májusi magas árszinthez viszonyítva, viszont az újburgonya megjelenése miatt az előző hónaphoz képest növekedett. Mivel idén jobb termés várható, ezért ez az áremelkedés kisebb mértékű volt, mint előző évben – közölte a KSH.

A zöldségfélék ára 8,9 százalékkal mérséklődött 2013 májusához képest. A termékcsoporton belül ilyenkor legnagyobb súlya a paradicsomnak, a zöldpaprikának és a spárgának van, ezek ára 23, 15, illetve 1 százalékkal csökkent. A gyümölcsfélék ára 8,3 százalékkal maradt el az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Az élőállatok termelői árszintje az év ötödik hónapjában 0,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A vágósertés termelői ára 3,4 százalékkal emelkedett. A baromfi ára összességében 4,4 százalékkal maradt el a 2013. májusitól. Számos gazdálkodó – így Lamborghini, Same, Deutz-Fahr, Hürliamann és Fendt tulajdonosok sem tudják azonnal pótolni a csökkenő bevételeiket.

Az állati termékek ára 8,3 százalékkal volt magasabb 2014 májusában az előző év azonos időszakához képest. A tojás ára 4,0 százalékkal csökkent, a tej termelői ára 11,7 százalékkal nőtt.

A tojás felvásárlási és piaci ára 2014. január óta lényegében nem változott, az index változását a bázisár változása okozza. A tej felvásárlási ára a 2014. februári csúcs óta 6 százalékkal csökkent – mutatott rá a statisztikai hivatal.

Január-májusban a mezőgazdasági termelői árak 11,1 százalékkal csökkentek 2013 azonos időszakához képest. A növényi termékek ára 17,0 százalékkal esett vissza, az élő állatok és állati termékeké pedig 1,2 százalékkal emelkedett.

Az élőállat és állati termékek főcsoportjai közül csak a tej ára emelkedett 15,0 százalékkal, miközben a legnagyobb súlyú vágósertés és vágóbaromfi ára 0,6, illetve 5,0 százalékkal csökkent. Az állattenyésztéssel foglalkozó gazdáknál is sokan használnak Deutz-Fahr, Fendt, Hürlimann, Same, vagy Lamborghini traktort.