Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Nehéz év vár a tejtermelőkre és a sertéstartókra

2016. április 12.

Nehéz évük lesz a tejtermelőknek és a sertéstartóknak, állapították meg a Visegrádi Együttműködés (V4) agrárkamaráinak képviselői a lengyelországi Czajowicében április 7-8-án tartott tanácskozásukon – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Ez a megállapítás igaz lehet a Lamborghini, Hürlimann, Fendt, Same és Deutz-Fahr traktor használókra is.

malac_pigA tájékoztatatás szerint a Cseh Köztársaság, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország agrárkamaráinak képviselői a pénteken zárult 60. ülésükön megállapodtak, hogy az Európai Bizottság segítségét kérik a tejtermelők és a sertéstenyésztők támogatására. Forrásokat kérnek a válság által érintett termelőknek, szorgalmazzák a biztonsági védőháló kiterjesztését.  A gazdálkodókat nem vizsgálják a szerint, hogy milyen gépük van, Lehet, Lamborghini, Same, Deutz-Fahr, Hürlimann vagy Fendt is.

A V4-ek agrárkamaráinak képviselői arra kérik az Európai Bizottságot, hogy sürgősen tegyen meg minden lehetséges intézkedést a sertéstenyésztők és a tejtermelők megsegítésére.

A magyar Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Szlovák Élelmiszeripari és Agrárkamara (SPPK), a Lengyelországi Agrárkamarák Nemzeti Tanácsa (KRIR) és a Cseh Köztársaság Agrárkamarájának (AKČR) képviselői megvitatták a mezőgazdasági piacok jelenlegi helyzetét és az orosz embargó hatását. A kamarák szerint sok gazdálkodó és szövetkezet helyzetét tovább rontja a főbb mezőgazdasági termékek – többek között a búza, árpa, repce és cukorrépa – árának idei csökkenése is.

Aggodalmukat fejezték ki, hogy a tej- és tejtermékpiacon az intervenciós felvásárlás és a magántárolási támogatások ellenére az árhelyzet romlik, és a hosszú távú előrejelzések szerint sem várható a helyzet javulása az elkövetkező hónapokban. A sertéshúspiac elhúzódó válsága szintén aggodalomra ad okot, az eddigi intézkedések nem járultak hozzá a piaci helyzet javulásához. Mindez pedig rontja a gazdák, így a Lamborghini, Deutz-Fahr, Same, Hürlimann és Fendt tulajdonosokét is.

A helyzet feloldásának egyik fontos lépése lenne az orosz embargó feloldása. Ezért a találkozó résztvevői közös levélben fordulnak Jean-Claude Junckerhez, az Európai Bizottság elnökéhez; Phil Hogan mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztoshoz, valamint Federica Mogherinihez, az EU közös kül- és biztonságpolitikai főképviselőjéhez.

A tájékoztatás emlékeztet: az orosz embargó bevezetése és a tejkvóta megszűnése által leginkább sújtott országokat több mint 5 milliárd euró veszteség érte az elmúlt két évben az EU-ban. Eddig mindössze 500 millió eurót kaptak. Az agrárkamarák elnökei szorgalmazzák, hogy az Európai Unió rendkívüli támogatás keretében nyújtson forrásokat a válság által érintett termelőknek, és terjessze ki a biztonsági hálót.

A 2015 novemberében megkezdett tárgyalások alapján az idei ülésen is hangsúlyozták a vezetők, hogy változtatni kell a 250 főnél több munkavállalót foglalkoztató nagyvállalatok besorolásán, mert sokukat igazságtalanul zárják ki a támogatási rendszerből.

Ezért az érintett agrárkamarák arra kérik az Európai Bizottságot, hogy ne legyen automatikus a nagyvállalati besorolás, amennyiben a feldolgozó bármelyik mutató küszöbét átlépi. A javaslat szerint a három kritériumot (létszám, árbevétel, mérlegfőösszeg) együtt szükséges figyelembe venni, és kizárólag azok együttes teljesülése esetén kerülnének az élelmiszeripari vállalkozások a nagyvállalati körbe.
Ennek azért van jelentősége, mert az élelmiszeripar fejlődése nem áll párhuzamban a mezőgazdaság fejlődésével, az üzemekben a technológiai elmaradottság révén több élőmunka alkalmazása szükséges, és az üzemi hatékonyság nemzetközi összehasonlításban alacsony.

Same alkatrész, Lamborghini alkatrész, Deutz-Fahr alkatrész, Hürlimann alkatrész és Fendt alkatrész raktárról. A Lucrus Hungária Kft teljeskörűen kínálja az elemeket az említett gépekhez. Traktorjavítás és karbantartás országosan.