Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Milliárdok a cukorrépa- termesztőknek

2015. október 9.

2,5 milliárd forintos termeléshez kötött támogatásban részesülnek 2015-ben a cukorrépa- termesztők. A kifizetés december elsejétől várható, a támogatási összeg mintegy 160 ezer forint lesz hektáronként – mondta Czerván György a Magyar Cukor Zrt. cukorrépa bemutató szakmai napján csütörtökön Dalmandon. A támogatásból részesülhetnek Lamborghini, Deutz-Fahr, Same, Hürlimann vagy Fendt traktort használó gazdák is.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkár kiemelte: a cukorrépa ágazat helyzete stabil, a termőterület bővüléséhez jelentősen hozzájárult a közösségi forrásból évi 8 millió euró keretösszegben biztosított termeléshez kötött támogatás meghirdetése.

Magyarország 105 420 tonna cukorkvótával rendelkezik, így a teljes kvótát kihasználja a kaposvári gyár. 2015-ben mintegy 15 ezer hektár szerződött területen, 400 gazdálkodó termel cukorrépát – tette hozzá. Ezek között a gazdák között lehetnek olyanok, akik Same, Hürlimann, Deutz-Fahr vagy Lamborghini traktorral dolgoznak.

A kaposvári cukorgyár fejlesztései is hozzájárulnak a cukorrépa-termesztés stabil piacához. Az Agrana tulajdonában lévő Magyar Cukor Zrt. folyamatos fejlesztései révén 2017 után lehetőség lesz a termelés növelésére, a gyár képessé válhat évente közel 150 ezer tonna cukor előállítására – hangsúlyozta az államtitkár.

Megerősítette: stratégiai cél a cukorrépa termesztésének fenntartása, hogy a kvótarendszer 2017. évi eltörlését követően a termelés a főbb cukorrépa-termesztő körzetekben bővülhessen. Jelezte: a hazai cukoripar versenyképessége szempontjából döntő kérdés, hogy a cukorkvóta-rendszer eltörlése után várható piaci környezetben a hazai termelés hatékonyságát lehet-e növelni a termékpálya egészén. Ehhez szükség van hatékony termelésre, amihez kell gépesítés, így szerepet kaphatnak a traktorok, Same, Lamborghini, Hürlimann, Deutz-Fahr és Fendt traktorok.

A tárca közleménye emlékeztet: 2017. szeptember 30. után az EU-ban megszűnnek a cukorkvóták, ezzel együtt megszűnik a cukorrépa 26,29 eurós tonnánkénti minimálára is, ugyanakkor a termelést korlátozó más EU-s szabály nem lép hatályba. Az uniós cukor átlagára jelenleg közelít a világpiaci árhoz, és az előrejelzések szerint a cukorrépa uniós átlagára a jelenlegi minimálár szintjén stabilizálódhat.

Czerván György szerint a kvótakivezetés után számolni kell a termelés növekedésére mind Magyarországon, mind pedig az EU-ban, emellett a termelés földrajzi koncentrációja is várható. Nagyobb hektáronként terméseredményekre, javuló termelési mutatókra, magasabb cukorkihozatalra, illetve a termelési költségek csökkentésére lesz szükség, ha az ország versenyképes akar maradni az unió piacán illetve a világpiacon is.

Szeptember végén 7 milliárd forint értékű fejlesztéssel megvalósult 7000 négyzetméteres cukorcsomagoló üzemet és egy biogáztisztító-berendezést adtak át a Magyar Cukor Zrt. kaposvári cukorgyárában. A kaposvári üzem az első olyan répacukorgyár a világon, amely biogáz termelésével teljes energiaigényét önállóan biztosítja – olvasható a közleményben.

Cukorrépa-termesztőknek is teljeskörű alkatrészellátást kínál a Lucrus Hungária Kft Lamborghini, Same, Deutz-Fahr, Hürlimann és Fendt gépek esetén. A cégünk országosan végzi traktorok javítását, kiemelten Lamborghini, Same, Deutz-Fahr márkák esetében.

Tudta?

Mint a wikipédia bemutatja, a cukorrépa (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. altissima) (a cukornád és cukorcirok mellett) a világon a legjelentősebb termesztett, cukortartalmú ipari növény.

A cukorrépa a mérsékelt éghajlati övezetre jellemző, hő- és csapadékigénye a cukornádhoz viszonyítva csekély. A cukorrépa mélyen gyökerező tulajdonsága miatt az alsóbb (1–2 méter közötti) talajrétegek vízkészletéből is sokat képes felhasználni.