Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Fontos a kertészeti ágazat fejlesztése

2012. május 31.

A magyar kertészeti ágazat évente 350 milliárd forintnyi termelési értéket állít elő, amiből a dísznövény-termesztés mintegy 50 milliárddal veszi ki a részét – mondta a vidékfejlesztési miniszter szerdán a Hortus Hungaricus (Magyar Kert) Nemzetközi Kertészeti Szakkiállítás és Vásár budapesti beharangozó sajtótájékoztatóján.

Treer András, a Flora Hungaria Nagybani Virágpiac szakmai igazgatója az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a sorrendben a 19. Hortus Hungaricus szakkiállítást az idén szeptember 21-23. között rendezik meg Szigetszentmiklóson a nagybani virágpiac területén. A szakember szerint a kiállításra mintegy 200-250 kiállítót és mintegy 16-17 ezer látogatót várnak. A látogatók száma várhatóan így meghaladja majd a múlt évi 13 ezret. A kiállítási terület nagysága mintegy nettó 4.000 négyzetméter lesz.

Fazekas Sándor kiemelte, a kertészeti ágazat fejlesztése azért is fontos az agárkormányzat számára, mivel a mezőgazdaságon belül a legmunkaigényesebb területről van szó; ez az ágazat sok embernek ad munkát, jelenleg 300-350 ezer család megélhetését biztosítja.

A miniszter emlékeztetett: a szaktárca vezetése az elmúlt két évben folyamatosan együtt dolgozott a magyar kertészeti ágazat szakembereivel annak érdekében, hogy az ágazat gondjaira megoldást találjanak, és a fejlesztés lehetőségeit konkrétan kidolgozzák. Példaként említette, hogy a fedett területen – így a fóliasátras – gazdálkodóknak biztosították azt a lehetőséget, hogy a termálvíz visszasajtolását 2015-ig nem kell megtenniük, ami jelentős könnyebbséget jelent a gazdálkodók számára. Megemlítette azt is, hogy a múlt évben a dísznövény-termesztés területén megalakult az első termelői csoport, amely támogatásra jogosult.

Az MTI kérdésére válaszolva Fazekas Sándor közölte: az ágazat támogatásának része, hogy több pályázati jogcímen is forrásokhoz juthatnak a kertészetben dolgozó gazdálkodók. Példaként említette az ültetvény-telepítést, az öntözést, valamint a szerkezetátalakítási programot.

Mártonffy Béla, a Magyar Kertészeti Tanács főtitkára, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke az MTI-nek arról beszélt, hogy az áru értékét tekintve a magyar kertészeti ágazat kibocsátása mintegy 700-800 milliárd forint körül mozog évente. Ennek az összegnek mintegy kétharmadát a zöldség-gyümölcs termesztés teszi ki, míg további 15 százalékát a dísznövény-termesztés, 10-12 százalékát pedig a szőlőtermesztés és a borelőállítás, míg a fennmaradó hányadot, azaz 5-7 százalékot a gyógynövény ágazat adja.

Az idei szakkiállításon a tervek szerint nem csak a dísznövény-termesztéssel ismerkedhetnek meg majd az érdeklődők, hanem a kertészeti szakma többi ágával is. A sajtótájékoztatón elhangzott: az Agrármarketing Centrum (AMC) a bemutató megrendezését mintegy 10 millió forinttal támogatja.

Ocskai Mária, a Dísznövény Szövetség elnöke az MTI-nek arról beszélt, hogy az elmúlt három évben a dísznövény ágazat árbevétele jelentősen, évente mintegy 20-25 százalékkal csökkent. Visszaesett a korábbi mintegy 20 euróra tehető fejenkénti költés Magyarországon. Ez most mintegy a tizede az uniós átlagnak, amelyet mintegy 150 euróra becsült évente és fejenként a szakember, amit az emberek virágra és dísznövényre költenek.

Forrás: MTI

Javítás és alkatrésze teljeskörűen Same, Deutz-Fahr, Lamborghini, Hürlimann és Fendt traktorokhoz