Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Fontos a mangalica

2014. január 27.

A mangalica az országimázs része, és tenyésztése fontos eleme a sertésstratégiának, a kormány pedig kiemelten foglalkozik az őshonos állatfajták és azok genetikai állományának megőrzésével – mondta Feldman Zsolt a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a Kárpát-medencei Mangalicatenyésztők első találkozóján pénteken Budapesten.

Számos mangalica-tenyésztő használ Lamborghini, Same, Deutz-Fahr, Hürlimann vagy Fendt gépet.

A VM tájékoztatása szerint a helyettes államtitkár beszámolt arról, hogy a mangalicatartók számára a génmegőrzési tevékenység támogatására az elmúlt három évben összesen 400 millió forintot fizetett ki a tárca, és további 130 millió forintot biztosít tenyésztési célprogramok megvalósítására.

A mangalica eredetigazolási és minőségbiztosítási programra, valamint a mangalicatermékek fejlesztésének és népszerűsítésének támogatására a szaktárca szerződést kötött a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületével – tette hozzá Feldman Zsolt.

A helyettes államtitkár megerősítette, a kormány minden támogatást megad a Kárpát-medencei gazdaszervezetek összefogásához, kapcsolatrendszerük, közös tudásbázisuk fejlesztéséhez.

A Lucrus Hungária Kft pedig vállalja gyári alkatrészek beszerzését Lamborghini, Same, Deutz-fahr, Fendt és Hürlimann gépekhez.

Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke arról beszélt, hogy a “fair trade” mozgalommá alakult mangalicatenyésztésben már sikerült összhangba hozni a legkisebb állattartók és a nagy tenyésztők érdekeit. Elsődleges cél, hogy a mangalica továbbra is magyar termékként jelenjen meg a nemzetközi piacokon – szögezte le.

A most létrejött Kárpát-medencei Mangalicatenyésztők Tagozatának alapító tagjai vállalták, hogy a következőkben évente megszervezik a Kárpát-medencei Mangalicatenyésztők Találkozóját.

A mangalica a Magyarországon őshonos, törvényileg védett háziállatok egyike, világhírű sertésfajta.

A törökök kiűzése után az egykori hódoltsági területeken rendkívül kevés sertés maradt, hiszen a törökök vallási okokból nem fogyasztottak sertéshúst. A sertéstenyésztés a Felföldre és az erdélyi területekre szorult. Ennek ellenére már 1750-ből vannak adatok, mely szerint Sopron messze földön híres sertésvásárára az Alföldről hajtottak fel állatokat. A 18. század végén főleg a dunántúli területek és Ausztria között volt jelentősebb sertéskereskedelem, amelynek fő fajtája a bakonyi sertés volt, mert ez a fajta jól bírta a hosszú utat.

A kereslet egyre növekedett, s a kereskedők eljutottak Horvátországba is. Az onnan származó sertések kedveltebbek voltak a bakonyi sertésnél, mert több zsírt adtak és húsuk is jobb ízű volt. Szerbia fejedelme, Milos Obrenovics a szerb, az ún. sumadia sertésekkel kezdett kereskedni, tenyészetet alapított, ahonnan a magyar birtokosok tenyészállatot is vásároltak.

Ahogy a szerb kondákat áthajtották Magyarországon a soproni és győri állatvásárba, az óriási állományból kis rész elkallódott, megvásárolták, olykor ellopták, és ezek az egyedek keveredtek az itt honos disznófajtákkal. A mangalica a korábban őshonos bakonyi és szalontai fajták, a birtokosok által beszerzett “mangalitza” és a vaddisznó keveredéséből jött létre.

Gyári alkatrészek Lamborghini, Same, Deutz-Fahr, Fendt és Hürlimann gépekhez. A Lucrus Hungária Kft raktárról kínálja az említett márkák szükséges elemeit. Cégünk vállalja Lamborghini, Same, Deutz, Hürlimann gépek javítását karbantartását.

Forrás: MTI, Wikipédia, traktor-alkatrész.hu