Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Halászat, horgászat – Magyarországnak lobbiznia kell az uniós forrásokért

2012. június 5.

AZ EU készülő új halászati szabályozása nem ellentétes Magyarország érdekeivel, de jól kell lobbizni annak érdekében, hogy az Európai Tengerügyi és Halászati Alapból 2014-től rendelkezésre álló mintegy 4,535 milliárd eurós forrásból a lehető legtöbbet megszerezze az ország – hangoztatta Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára kedden egy szakmai tanácskozás szünetében tartott sajtótájékoztatón Budapesten.

Az Országgyűlés Sport- és Turizmusbizottsága a Szent István Egyetemmel közösen szervezte meg “Az Európai Unió közös halászati politikájának reformja és hatása Magyarország természetes vízi halgazdálkodására, horgászturizmusára” című parlamenti nyílt napot.

Az államtitkár jelezte: Magyarország érdeke, hogy fejlődjön a belföldi édesvízi halászat és horgászat. Ehhez, a szükséges forrásokon túl, a szabályozási környezet megváltoztatása is elengedhetetlen. Ezért korszerűsíteni, módosítani kívánják az 1997-es halászatról és horgászatról szóló törvényt. Ennek a folyamatnak és a társadalmi vitának része a parlamenti nyílt nap.

Budai Gyula emlékeztetett: a szabályozási környezet megváltoztatása lehetővé teszi az ország adottságainak jobb kihasználását ezen a területen. Megjegyezte azonban, hogy mindez csak úgy valósítható meg, ha a halászat és a horgászat érdekei egyensúlyba kerülnek.

Az államtitkár szerint a fejlesztési prioritás egyértelmű, mivel most Magyarországon mintegy 340 ezer horgász hódol hobbijának. A megalkotandó szabályoknak olyan jogi környezetet kell teremteniük, amely átláthatóvá teszi mind a halászatot mind a horgászatot, és visszaszorítható lesz mindkét területen az illegális tevékenység.

Budai Gyula elmondta: a halászatnak a helyi közösségek élelmiszer-ellátásában lehet nagyobb szerepe az eddigieknél, míg a horgászturizmus a vidéki közösségek bevételeit növelheti. Az új jogszabály tervezete várhatóan még az idén elkészül.

Bánki Erik (Fidesz), az Országgyűlés Sport- és Turizmusbizottságának elnöke arról beszélt, hogy a sikeres horgászturizmus alapfeltétele a sikeres halgazdálkodás. Ez adhatja a horgászok számára a megfelelő halmennyiséget.

Hozzátette, növelni kell a szolgáltatások színvonalát is, például lehetővé kell tenni, hogy a horgászok online módon is kiválthassák az engedélyt. A készülő új jogi szabályozásnak lehetővé kell tennie azt is, hogy a halászok és a horgászok békésen megférjenek egymás mellett.

Forrás: MTI

Traktor alkatrész, Same, Deutz-Fahr, Hürlimann, Lamborghini gépekhez. Cégünk az említett mezőgazdasági vontatók teljeskörű javítását is végzi.