Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Hatvan százalékos támogatás időjárási agrárbiztosításra

2012. április 12.

Hatvan százalékos díjtámogatást nyújt a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) nemzeti forrásból az időjárási kockázatokra kötött mezőgazdasági biztosítási díjhoz – közölte a szaktárca kedden az MTI-vel.

A díjtámogatást is az április 2-án megnyílt egységes kérelem elektronikus kitöltő felületén igényelhetik a termelők.

A mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatás mellett a VM még négy, új támogatási jogcímet hirdetett meg az idén. Közülük a legjelentősebb a kérődző szerkezetátalakítási támogatás, melyre több mint 10 ezer gazdálkodó nyújthat be kérelmet. Ezt akkor teheti meg, ha 2011-ben volt szarvasmarhája – hízott bikája, anyatehene – vagy juhállománya. A tárca erre a célra 13 milliárd forintot különített el.

További újdonság a különleges rizstámogatás, az egységes területalapú támogatáshoz kapcsolódó bogyós gyümölcs támogatás, és a Natura 2000 erdőterületen történő gazdálkodáshoz nyújtott kompenzációs támogatás. Ezeket szintén az egységes kérelemben lehet igényelni.

Az egységes kérelemben összesen 26 jogcímre lehet pályázni. A legnagyobb tétel, a közel 280 milliárd forintos területalapú támogatás. Összesen 490 vizsgáztatott és felkészített falugazdász, valamint 202 agrárkamarai tanácsadó segíti a gazdákat, hogy időben és ütemesen pályázhassanak.

Az egységes kérelem keretében benyújtott területalapú támogatás és a többi 25 megjelenő jogcím is uniós határidőhöz kötött, tehát a benyújtási határidő fix, azaz május 15.

Ezt követően június 9-ig napi egy százalékos támogatásösszeg csökkenés mellett lehet új kérelmeket benyújtani. A határidők jogvesztőek, nincs fellebbezési lehetőség.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) éppen ezért arra törekedett, hogy minél előbb megnyissa az ügyfélkaput. Az idén az uniós tagságunk óta a legkorábbi időpontban már április 2-án megnyílt az igénylést lehetővé tevő rendszer a jelentkezők előtt. Az április 2-től benyújtott kérelmek módosítására, javítására, kiigazítására június 9-ig szankciómentesen van lehetőség – tartalmazza a közlemény.

Forrás: MTI

Same, Deutz-Fahr, Lamborghini, Fendt, Hürlimann traktorok javítása és alkatrészellátása.