Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Hektáronként 360 ezer forint kártérítést kapnak a GMO károsult gazdák

2011. szeptember 2.

Csütörtökön hatályba lépett az a kormányhatározat, amelynek alapján a genetikailag módosított szervezetekkel (GMO) szennyezett vetőmagok miatt károsult magyar gazdák hektáronként 360 ezer forint kártérítést kapnak az államtól; a kabinet összesen 4 milliárd forintot különített el a kárrendezésre – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) csütörtökön az MTI-vel.

A termelők szeptember 30-ig nyújthatják be kártérítési igényeiket a megyei kormányhivatalokhoz, és legkésőbb december közepéig megkapják a kártérítést. A gazdák “fix hektáronkénti kárfedező juttatás” néven kaphatnak 360 ezer forint támogatást, ezt az összeget a kormány az elmúlt évek termésátlagából és a termények átlagárából számította ki – olvasható a közleményben.

Magyarország számára nemzetstratégiai érdek, hogy az ország GMO mentessége megmaradjon; “semmi olyan tény vagy indok nem merült fel, amely miatt a tárca és a magyar kormány változtatna ezen az állásponton” – hangsúlyozza a VM.

A VM hozzáfűzi: a mezőgazdasági piacokat jellemző kiélezett verseny és az egyre szigorúbb minőségi előírások mellett Magyarország azért képes a világ ötödik legnagyobb vetőmag exportőreként jelen lenni a világpiacon, mert megköveteli a jó minőségű, igazolt eredetű, génmódosítástól mentes vetőmagok előállítását. Ez az ország számára kiemelkedő gazdasági előnyt jelent, és a kormány a hatályos jogszabályok betartásával és betartatásával mindent megtesz az ország GMO mentes mezőgazdaságának fenntartása érdekében.

A közleményben a minisztérium arról is beszámol, hogy július végéig a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) Növénytermesztési és Kertészeti igazgatósága 535 vizsgálatot végzett és a szakemberek 4 szója illetve 10 kukorica tételben találtak GMO szennyeződést.

Azokon a területeken, ahol GMO szennyezett vetőmagokat vetettek, az MgSzH a jogszabályoknak megfelelően minden esetben a növények megsemmisítését rendelte el, mert az állomány további GMO szennyeződések forrása lehetett volna – áll a közleményben.

Forrás: MTI

Teljeskörű alkatrészellátás, karbantartás és javítás Same, Deutz-Fahr és Hürlimann traktorokhoz a Lucrus Bt-től.