Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Hétvégére megérik a cseresznye

2014. május 8.

Az enyhe télnek és a korai tavasznak köszönhető a szokásosnál korábbi cseresznyeérés. Már a hétvégén – a tavalyinál közel két héttel korábban – szüretelhető Érden a magyar nemesítésű Rita, a világ legkorábban érő cseresznyefajtája – áll a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ közleményében.

Sok gyümölcsökkel foglalkozó gazda használ Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt, Deutz-Fahr traktort.

Apostol János, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa felhívta a figyelmet arra, hogy a terméskilátások rendkívül jók, sok gyümölcs van a fákon, azonban az elmúlt napok hűvösebb és csapadékosabb időjárása miatt a korai fajták húsa elkezdett repedni.

Ennek persze nem örülnek a gazdálkodók, a Lamborghini, Same, Deutz-Fahr alkatrészt vásárlók sem, sőt Fendt tulajok sem. A gazdák egyenletes öntözéssel és a gyümölcsfák fóliával való letakarásával is tudnak a hirtelen sejtnyúlás, sejtgyarapodás ellen védekezni, amely a repedést okozza – tette hozzá.

A szakértő közölte, hogy a Rita prémiumminőségű, nagy szemű, zamatos gyümölcs, szemben a régebbi korai fajtákkal, mint a Pomázi hosszúszárú vagy a Münchebergi korai.

Érden a hétvégére várják a teljes érést, azonban a melegebb időjárásnak és a kevesebb csapadéknak köszönhetően a déli megyékben már a hétvége előtt szedhető lehet a gyümölcs.

Same, Lamborghini tulajdonosoknak éppen úgy kínál alkatrészeket a Lucrus Hungária Kft, ahogy a Deutz-Fahr, Hürlimann vagy Fendt traktort használóknak. Cégünk országosan végzi a traktorok javítását, köztük Same, Lamborghini, Deutz típusokét is.

Tudta?

A cseresznye a rózsafélék közé tartozó Prunus nemzetség alnemzetsége. Cseresznye néven leggyakrabban a vadcseresznyefát, illetve annak valamely termesztett változatát, vagy annak csonthéjas gyümölcsét értik. Az alnemzetséget az különbözteti meg a Prunus nemzetség többi képviselőjétől, hogy virágai nem magánosan állnak, hanem 2–5 tagú csomókba tömörülnek, sima héjú termésén pedig csak igen sekély barázda található, vagy semmilyen.

Képviselőik az északi félgömb mérsékelt égövi területein őshonosak: két fajuk Amerikában, három Európában, a többi Ázsiában.