Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Befejeződött az őszi árpa és a repce aratása Békésben

2015. július 16.

Kiemelkedő termésátlag született az idén Békésben az őszi árpából – mondta hétfőn az MTI-nek Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Termelők Szövetsége titkára. Árpatermesztők gyakran használnak Lamborghini, Same, Deutz-Fahr, Hürlimann vagy Fendt traktorokat.

A megyei termésátlag hektáronként öt tonna, amely az utóbbi öt év legjobb eredménye. Az őszi árpa minősége is jó, így a korábbi tonnánként 36 ezer forintos felvásárlási ár némileg emelkedett, jelenleg 38-41 ezer forint – tette hozzá Barabás.

Azt is közölte: az őszi búza mintegy hetven százalékát betakarították már Békésben, megfelelő idő esetén jövő hét végére befejeződhet – a rozzsal és a tritikáléval együtt – a növény aratása. Ezt követően kerülhet sor a gépek, közöttük a Fendt, Deutz-Fahr, Hürlimann, Same és Lamborghini traktorok javítására.

Az őszi árpa egy részét a gazdálkodók már értékesítették a kereskedőknek, vannak azonban, akik – bízva a magasabb árakban – kivárnak, átmenetileg raktározzák a termést.

Befejeződött a repce aratása is, a termésátlag ott is a vártnál jobb lett, a megyei átlag hektáronként két tonna felett van, de volt, ahol 3,7 tonnát takarítottak be. A repce felvásárlási ára tonnánként 113-118 ezer forint körül alakul – közölte.

Ugyancsak végeztek a magborsó betakarításával, ott megyei szinten nagy a szórás, hektáronként 1,6 és 3,4 tonnás átlag között takarítottak be a gazdák, a termés egy része vetőmag minőségű lett. Utóbbiért akár 120-150 ezer forintot is megadnak, a takarmányborsó felvásárlási ára 49 és 55 ezer forint között mozog tonnánként – mondta a titkár.

A gazdák bevételeiktől függően tudnak költeni a gépek javítására fejlesztésére. A Lucrus Hungária KFT teljeskörűen biztosít Same alkatrészt, Lamborghini alkatrészt, Hürlimann alkatrészt, Deutz-Fahr alkatrészt, Fendt alkatrészt.

Tudta?

A repce a káposztafélék családjába tartozó, értékes ipari növény; a magjából olajat ütnek. A mediterrán vidékről származik, az Indus völgyében már időszámításunk előtt 3000-ben termesztették. Már az ókorban eljutott Kínába és Japánba; mára a mérsékelt éghajlati övben az egész világon termesztik. A repceolajat főleg két fajtájából: a réparepcéből és a káposztarepcéből állítják elő. Nálunk inkább a káposztarepce terjedt el. Ennek őszi és tavaszi változata is van, de hazánkban a tavasziak termése bizonytalan. A réparepce gyengébb, homokos talajokon is termeszthető, a káposztarepcénél fagytűrőbb, rövid tenyészidejű, magva apróbb és termése kevesebb. Úgyszintén van őszi és tavaszi változata is.

Traktorjavítás a Lucrus Hungária KFT-nél.

Forrás: MTI, Wiki