Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Jók a kilátásai a békési kukoricának

2014. szeptember 4.

Jók a terméskilátások kukoricából Békés megyében. A gazdálkodók közel 106 ezer hektáron termeltek kukoricát, az országos vetésterületnek a tíz százalékán – tájékoztatta a Békés Megyei Mezőgazdasági Termelők Szövetsége az MTI-t. A gazdák számos helyen vetetettek be Lamborghini traktort, de Same, , Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr gépeket is lehet látni.

Barabás Béla kiemelte: szép a növényállomány, biztatóak a terméskilátások az idei évben. Vannak azonban területek, ahol a növényállományt megviselte a korai, májusi aszály, egyes fajtáknál a szokásosnál rövidebbek a csövek, ez okozhat meglepetéseket. A betakarítás szeptember második felében elkezdődik Békésben. Az aratás a kukorica fajták természetes biológiai érése szerint történik a kedvező nyárvégi időjárásnak köszönhetően. Az aratás során számos tereületen várható, hogy megjelennek Lamborghini, Same, Deutz traktorok, de Hürlimann és Fendt gépekre is lehet esély.

Az idei évben jelentős többletköltséget okoz a termelőknek a kukorica szárítása. A csapadékos időjárás miatt a termés döntő hányadát húsz százalék feletti víztartalommal tudják betakarítani, amit raktározáshoz 14 százalékra kell csökkenteni.

A termésátlag hektáronként a kilenc tonna mennyiséget is meghaladhatja a magas humusztartalmú, kiváló adottságú területeken – mondta el az MTI érdeklődésére Dominkó Sándor gazdálkodó, az Orosfarm ügyvezetője. Hozzátette: Békés megyében 2014-ben az elmúlt közel tíz év legjobb termése várható. A terméshozam a gyengébb talajadottságú Észak-Békésben 6-7 tonna között várható. A szakember szerint a takarmánynövény érése az elmúlt napokban felgyorsult, a korai érésű fajtákkal a társaság a betakarítást szeptember közepén elkezdi. Jó a kukorica minősége Békés megye egész területén, magas a szemek fehérje tartalma, nincs aflatoxin fertőzés és egyéb, a kukorica beltartalmát csökkentő kártétel.

Alacsony a kukorica ára, a búzatermésnek jelentős hányada takarmányminőségű lett, a több mint három millió tonna kalászos takarmány rontja a kukorica piaci pozícióit.

A kiváló terméshozam nem nyújt extra jövedelmet a termelőknek 2014-ben. Bozó József, a Kígyós-Agrár Kft. ügyvezetője elmondta: rendkívül alacsony a kukorica átvételi ára, a kereskedők jelenleg tonnánként 35-37 ezer forintot kínálnak érte. Jelentős többlet költséget okoz a szárítás, egy tonna termésnél a víztartalom egy százalékkal csökkentésének szolgáltatási ára meghaladja a négyszáz forintot. A szakember szerint érdemes kivárni a betakarítással és raktározni a termést. A szállításhoz nemcsak teherautókat vetnek be, de traktorok is húzhatnak pótkocsit, a gépek között pedig Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr típusok is feltűnhetnek.

Tudta?

A kukorica vagy népies nevein tengeri, a perjefélék családjába tartozó, lágy szárú, egylaki, váltivarú, egynyári növény. Két méter magasra is megnő, csöves szemtermést hoz. Amerikában őshonos, Európába a gyarmatosítással került. Onnan a 16. században a spanyol, portugál kereskedők vitték, terjesztették el Ázsiába, Afrikába. A hollandok, angolok kezdték termeszteni később Ausztráliában. Ma a legnagyobb területen termesztett szántóföldi növényünk.

Ez a háziasított növény önmagában szaporodásra képtelen. Magjai nagyméretűek és túl sok van belőlük, ezért a lehulló magvakból kikelő csírák egymást fojtják meg. A termesztett kukorica minden ma létező fajtáját emberi tevékenység (nemesítés) hozta létre.

Kukorica termesztőknek, de a mezőgazdaság vagy az ipar más területén tevékenykedő cégeknek, vállalkozóknak egyaránt kínálja gyári alkatrészeit a Lucrus Hungária Kft. Motoralkatrész, karosszériaelem, váltóalkatrész, elektronika, szűrő, olaj, minden Lamborghini, Same, Deutz-Fahr, Hürlimann és Fendt típushoz.

Forrás: MTI, Wikipédia, www.traktor-alkatresz.hu