Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Lemaradtak a gazdák az őszi munkákkal Békésben

2014. november 4.

A rendkívül csapadékos szeptemberi és októberi időjárás miatt komoly a lemaradás az őszi mezőgazdasági munkáknál Békés megyében – mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés megyei elnöke hétfőn Békéscsabán sajtótájékoztatón. A probléma érintheti a Same traktorral dolgozókat is, de Lamborghini, Hürlimann, Fendt géppel rendelkező gazdák sem tudtak jobba haladni.

Kulcsár László tájékoztatása szerint az őszi búza 45 százalékát vetették el a tervezett 100 ezer hektárból. A kukorica betakarítása még tart, a termés 65 százaléka került eddig a raktárakba, 131 ezer hektárból 85 ezer hektár termése. A talajmunkálatok ötven-hatvan százalékát végezték el a gazdák, a magágy-előkészítési munkálatok hatvan százaléka fejeződött be, az őszi mélyszántás pedig a tervezett terület 32 százalékán.

Kulcsár László kiemelte: a rendkívül csapadékos őszi időjárás miatt Észak-Békésben a kötött talajokon néhány hét alatt összefüggő belvizes területek alakultak ki, a kukoricát ezeken a helyeken lánctalpas gépek segítségével tudják csak betakarítani. Nagy felületeken van belvíz Békés, Köröstarcsa, Bucsa, Dévaványa és Szeghalom körzetében. Same, Lamborghini, Hürlimann, Deutz-Fahr és Fendt gépekből is létezik lánctalpas kivitel.

Novemberben kedvezőbb időjárás várható, így van esély arra, hogy a jelenleg kritikus területeken még időben elvégezzék a termelők a szükséges munkálatokat.

Az elnök beszámolt arról, hogy a kukoricatermés Békés megyében a vártnál jobb lesz. Gyomaendrődön és környékén 9-10 tonna körüli a termésátlag hektáronként, ez évtizedes rekord. Dél-Békésben nem ritka a 11-12 tonna átlaghozam sem egységnyi területről. A kukorica ára nyomott a megyében, a termelők többsége nem rendelkezik raktárkapacitással, így a termés azonnali, sok esetben áron aluli értékesítésére kényszerülnek. Raktárszövetkezetek létrehozásával lehetne mérsékelni a termelők piaci kiszolgáltatottságát – jegyezte meg Kulcsár László.

A raktárokba való szállításánál hasznos a gépi segítség, Same, Lamborghini vagy Deutz-Fahr, Hürlimann, esetleg Fendt traktorrak is vontathatók a pótkocsik.

A gazdák tájékoztatása szerint aggasztó méretű a mezei pocok kártétele a földeken. Az állomány létszáma továbbra sem csökken, folyamatosan kell védekezni a rágcsáló ellen, ami jelentős többletkiadással jár. A kamara Békés megyei szervezete jelzi a termelők problémáit a NAK-nak, kérve, hogy tegyen javaslatot a kormánynak a rendkívüli kártétel vizsgálatára.

A mezei pocok hazája Közép- és Észak-Európa, valamint Közép- és Észak-Ázsia nyugati része. Hossza mindössze 8-10 centiméter, a farka 3-4 centiméter, testtömege 20-30 gramm. Háta, oldala barnásszürke a hasa fölött sárgásbarna csík, hasa piszkosfehér. Lábai fehérek.

Fátlan, nyílt területek, szántók, rétek lakója. Nemcsak száraz, hanem mocsaras réteken is előfordulhat. Leggyakrabban mezőgazdaságilag megművelt területeken él. Ősszel a gúlákba rakott kukoricaszárak, illetve a gabonakeresztek, bálarakások, szalmakazlak alatt sok pockot lehet találni.

A föld alatt kb. 20-30 cm mélységben járatokat ás. Járatai egy központi kamrából és sugáralakban elhelyezkedő kijáratokból állnak. A központi lakrészt száraz fűvel, szalmával, levelekkel béleli ki.

Same alkatrész, Deutz-Fahr alkatrész, Fendt alkatrész, Lamborghini alkatrész, Hürlimann alkatrész egy helyen, a Lucrus Hungária Kft-nél. Cégünk végzi a traktorok javítását karbantartását is.

Forrás: MTI, Wikipédia