Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Magyar áram trágyából

2017. április 4.

Biogáz erőmű épül Balatonszabadi határában közel 1,4 milliárd forintból, mintegy 670 millió forint pályázati támogatással, az erőmű ősztől istállótrágyából és növényi eredetű melléktermékekből 2500 háztartás éves villamosenergia szükségletét állítja elő – hangzott el a projektbemutató sajtótájékoztatón csütörtökön Balatonszabadiban. Same, Lamborghini, Hürlimann, Deutz-Fahr és Fendt gépek is hordhatják majd a trágyát

lamborghini-traktor-cow1Az magyar tulajdonban lévő Energreen Kft. beruházásában megvalósuló biogáz erőmű 1600 kilowatt teljesítményű lesz.

A tervek szerint az üzem az alapanyagokból évente 5,2 millió köbméter biogázt állít elő teljesen zárt rendszerben, amelyet gázmotoros kiserőműben hasznosít villamosenergia és hőenergia előállítására. A biogázból a gázmotoros kiserőmű évente közel 10,3 GWh zöldáramot állít elő, amely mellett hozzávetőlegesen 9,7 GWh hőenergia is keletkezik. A keletkező villamosenergiát a Mavir Zrt.-nek értékesítik.

A keletkező szilárd és folyékony végtermék mezőgazdasági területeken hasznosul biotrágyaként, kiváltva a műtrágya felhasználást. A tervek szerint az április végére elkészülő, majd idén ősztől energiát termelő beruházás révén évente 10 033 tonnával csökken az üvegház hatású gáz kibocsátása.

Ragoncza Ádám, a kivitelező Nawaro Kft. ügyvezetője az MTI kérdéseire válaszolva elmondta, magyar fejlesztésű csúcstechnológiát alkalmaznak majd az új biogáz erőműben, amelynek erőssége, hogy szemben sok biogáz erőművel, állati trágya feldolgozására is alkalmas lesz. A gazdák, akik az állati trágyát gyűjtik Same, Lamborghini, Hürlimann, Deutz-Fahr és Fendt gépekkel is dolgozhatnak.

A 2-4 ember számára munkahelyet biztosító létesítmény üzemeltetőjének évi 300 millió forintos bevétele származhat az áramtermelésből, a beruházás pedig 7-8 év alatt térülhet meg az elnyert közel 50 százalékos támogatásnak köszönhetően.

Same alkatrész, Hürlimann alkatrész, Deutz-Fahr alkatrész, Fendt alkatrész, Lamborghini alkatrész traktorokhoz teljeskörűen.