Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Tovább adhatják be a gazdálkodók az egységes kérelmet

2015. május 15.

Meghosszabbították a gazdálkodóknak az egységes kérelem benyújtási határidejét, akik így egy héttel tovább, május 22-ig nyújthatják be szankciómentesen a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztés Hivatalhoz (MVH) az idei kérelmeiket – mondta Gyuricza Csaba, az MVH elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón. A szabály vonatkozik a Lamborghini, Same, Hürlimann, Deutz-Fahr és Fendt traktorral dolgozókra is.

A szakember hozzátette: az egységes kérelmeket eredetileg május 15-ig lehetett volna szankciómentesen beadni az MVH-nak, de azért, hogy a gazdálkodók számára az új rendszer alkalmazása ne okozzon gondot, meghosszabbították a határidőt. Erre az uniós szabályozás is lehetőséget ad, mivel az EU legfeljebb egyhónapos időtartamra lehetővé teszi az eredeti határidő meghosszabbítását.

Az elnök közölte: május 12-ig a múlt évihez hasonló területre, és a tavalyihoz hasonló számban igényeltek a gazdák támogatást. Közöttük a Same alkatrészt, Lamborghini alkatrészt, Deutz-Fahr alkatrészt, Hürlimann alkatrészt és Fendt alkatrészt vásárlók is.

A múlt évben az említett időpontig mintegy 4,3 millió hektárra, míg az idén mintegy 4,5 millió hektárra igényelt támogatást 149 ezer, illetve 154 ezer gazdálkodó, azaz ennyi kérelmet nyújtottak be, illetve volt kitöltés alatt – mondta az MVH elnöke.

Elmondta azt is, mivel a beadási határidő módosul, a kérelmek szankciómentes módosításának a határideje is megváltozik június 15-re. Hozzátette, ha valaki nem tartja be a határidőket, elvonásra számíthat: a támogatás naponta 1 százalékkal csökken.

Az elnök közölte: az új struktúra 35 jogcímen teszi lehetővé a támogatás igénylését. A hivatal ezért azt tervezi, hogy visszajelez a gazdáknak május 15-től, s összefoglalja számukra, hogy milyen feltételeket kell teljesíteniük a támogatáshoz az általuk már igényelt jogcímek esetében azért, hogy az esetleges hiányosságokat még szankciómentesen pótolhassák.

Gyuricza Csaba az MTI kérdésére elmondta: a múlt évben összesen mintegy 180 ezer kérelem érkezett az MVH-hoz, az idén mintegy 170 ezer kérelem beérkezésére számítanak. A támogatási összeg 2015-ben mintegy 420 milliárd forintot tesz ki összességében. Ennek mintegy a felét, 210 milliárd forintot még várhatóan az idén megkapják a gazdálkodók. Azok is számíthatnak a pénzre, akik gépparkjában Same, Hürlimann, Fendt, Deutz-Fahr, esetleg Lamborghini traktor áll.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke arról beszélt, hogy az egységes támogatási kérelmek benyújtásának zökkenőnetessé tételében nagy szerepük van a falugazdászoknak. Az eddig beadott kérelmek közül mintegy 120 ezer kitöltésében nyújtottak segítséget. Annak érdekében, hogy ezt a feladatot el tudják végezni, a falugazdász-hálózat létszámát 50 fővel megerősítették – mondta a NAK elnöke.

Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára felhívta a figyelmet, hogy a mezőgazdasági kistermelők 500-1250 eurós éves átalánytámogatására augusztus 15-ig lehet bejelentkezni, ez az időpont nem változik.

Újságírói kérdésre az államtitkár közölte: várhatóan az igénylők mintegy 50 százaléka ezt a támogatási formát választja majd az előrejelzések szerint.Hangsúlyozta: a támogatási előlegre – ahogy ezt a gazdák már megszokták – ez év október 16-tól számíthatnak.

Hozzátette: az egységes kérelem benyújtásához szükséges minősített vetőmagigazolások benyújtásán könnyítettek a NAK és a zöldségtermelők kérésére. Emellett a Baromfi Termék Tanács (BTT) kérésére a tavalyi negyedik negyedéves állatjóléti támogatás 2,7 milliárd forintos kifizetését szintén meggyorsítják. Így lehetőség nyílik a támogatás jövő heti kifizetésére – mondta az államtitkár.

Deutz-Fahr alkatrész, Lamborghini alkatrész, Hürlimann alkatrész, Fendt alkatrész és Same alkatrész egy helyen, a Lucrus Hungária Kft-nél.

Forrás: MTI