Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Még mindig kevesen öntöznek

2017. június 6.

Bár a szélsőséges időjárás miatt az elmúlt években növekedett az öntözés jelentősége, a vízjogi engedéllyel rendelkező gazdálkodó szervezetek és egyéni gazdálkodók kevesebb, mint fele, 49,44 százaléka öntözött tavaly – derül ki Agrárgazdasági Kutató Intézet felmérésének eredményét ismertetve. Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr traktorral dolgozóknál is hasonló lehet ez az arány.

ontozes_locsoloasMagyarországon kevesebb, mint 130 ezer hektár vízjogilag engedélyezett öntözhető területet művelnek, ennek több mint háromnegyede az Alföldön található – derül ki a felmérésből. Az üzemeknek engedélyezett vízmennyiség 201 millió köbméter volt tavaly, de ebből csak 73 millió köbméter vizet juttattak ki a földekre.

Pedig a jól átgondolt vízgazdálkodás a jövő mezőgazdaságának alapja, amiben az uniós agrárminiszterek is egyetértettek egy máltai konferencián. Ugyanis a klímaváltozás vízkészletekre gyakorolt, erősödő negatív hatásainak eredményes kezeléséhez elengedhetetlen a víz- és agrárszektor közötti hatékony együttműködés.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter beszédében emlékeztetett az öntözéses gazdálkodás fejlesztése kitörési lehetőséget jelenthet a gazdálkodóknak, azonban az öntözéspolitikát a rendelkezésre álló vízkészletekkel összhangban szükséges megtervezni. Magyarország álláspontja az, hogy Európában a víztakarékos, hatékony technológiák elterjedése biztosíthatja a fenntartható fejlődési célok teljesülését.

Magyarország szorgalmazza a mezőgazdasági termelés biztonságának növelését szolgáló aszály-monitoring és aszály-előrejelző rendszerek kiépítését is.

 

Same alkatrész, Deutz-Fahr alkatrész, Lamborghini alkatrész, Hürlimann alkatrész, Fendt alkatrész a Lucrus Hungária Kft-nél.