Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Itt az idő beadni az egységes kérelmeket

2015. április 1.

Szerdán kezdődik az egységes kérelmek benyújtásának időszaka – jelentette be a földművelésügyi miniszter kedden. Ez az időpont a Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt ls Deutz-Fahr tulajdonosokra is vonatkozik.

Fazekas Sándor Budapesten, sajtótájékoztatón kiemelte: a magyar gazdák az egységes kérelem keretében több mint 30 féle agrártámogatást igényelhetnek. A gazdálkodók mintegy 400 milliárd forintnyi összeghez juthatnak hozzá, ami segíti őket a termelésben, illetve abban, hogy egészséges, jó minőségű magyar élelmiszer kerüljön a családok asztalára – tette hozzá.

A kérelmek a Mezőgazdaság és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elektronikus felületén, ügyfélkapun keresztül nyújthatók be. Ezt kell használniuk a Same, a Lamborghini, a Deutz-Fahr, a Hürlimann és a Fendt tulajdonosoknak is.

Fazekas Sándor felhívta a figyelmet: a közös agrárpolitikában (KAP) az első egységes kérelem a mostani, ami azt is bizonyítja, hogy Magyarország sikeres volt 2011-ben az EU elnöksége idején. Az ország el tudta érni, hogy több agrártámogatásban részesül az unió jelenlegi költségvetési időszakában, mint a korábbiban. Mindez pedig egy jól hozzáférhető rendszerbe van integrálva, ami lehetővé teszi, hogy a gazdák az egyszerűsített támogatásokhoz éppúgy, mint a különböző termeléshez – például területhez, állattenyésztéshez – kötött jogcímekhez hozzáférjenek.

Jelezte: a terület alapú támogatás összege 6,6 milliárdról 8,9 milliárd euróra nő ebben a hétéves uniós ciklusban. Ez 35 százalékkal több forrást jelent.

Czerván György, az agrárgazdaságért felelős államtitkár örömtelinek nevezte: dacára annak, hogy az uniós büdzsé az EU fennállása óta először csökken (2014-2020 között, a gazdasági válság miatt), a magyar agrár- és vidékfejlesztési támogatások 1,9 milliárd euróval, mintegy 600 milliárd forinttal nőnek. Az unió mostani költségvetésén belül az agrártámogatásokra (KAP-ra) fordítható pénzösszeg 11 százalékkal csökkent. Így Magyarország támogatottsági aránya a mostani uniós költségvetési időszakban az előző 2,4 százalékról 3,2 százalékra nő.

Az egységes kérelem benyújtása során a gazdáknak (Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt, Deutz-Fahr tulajdonosok is.) több újdonsággal is meg kell ismerkedniük, például a zöldítéssel, illetve a fiatal gazdák közvetlen támogatásának lehetőségével. De fontos – mutatott rá az államtitkár – a kistermelői átalány támogatási rendszer bevezetése is. Ez utóbbinál a szakemberek úgy vélik, hogy a regisztrált termelők (számuk körülbelül 180 ezer) mintegy a fele azt a rendszert választja majd.

A termeléshez kötött támogatások rendszerét Magyarország szintén alkalmazni fogja. Az eddigi 3,5 százalék helyett a továbbiakban 15 százalékos mértékben. Czerván György reményét fejezte ki, hogy a magyar mezőgazdaság a rendelkezésére álló forrásokat maradéktalanul le tudja majd hívni.

Gyuricza Csaba, az MVH elnöke arról beszélt, hogy a benyújtási határidő betartása – ez május 15. – fontos, mert csak így fizethető ki az októberi előleg. Megjegyezte: bár az unió lehetővé tette, hogy egy hónappal meghosszabbítható legyen a benyújtási határidő, de ez veszélyeztetné az októberi előleg-kifizetést, ezért az MVH elnöke az eredeti benyújtási határidő betartására hívta fel a gazdákat.

A Lucrus Hungária Kft-nél egész évben teljeskörűen elérhetőek a Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr traktorok alkatrészei. Same, Lamborghini, Deutz traktorok javítása országosan.