Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Alacsony a felvásárlási ár, elraktározzák a búzát

2016. augusztus 1.

Befejeződött a nyári aratás Békés megyében, a gazdák a tavalyinál némileg gyengébb évet zárhatnak – mondta az MTI-nek a megyei aratási koordinációs bizottság elnöke. A munkák során, Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr gépek is feltűntek a földeken.

buza_kombajnKozsuch Kornél kifejtette: őszi búzát csaknem 95 500 hektáron vetettek idén Békésben, az átlagtermés hektáronként 5 tonna lett. Az összes termés (körülbelül 470 ezer tonna) mintegy 60 százaléka takarmánybúza minőségű lett, a felvásárlási árak e terménynél alacsonyak, 32 000-34 000 forint/tonna körül alakultak. Az étkezési búza felvásárlási ára 37 000 forint/tonna, ami szintén alacsonyabb a tavalyi áraknál – jegyezte meg.

Emiatt a gazdák jelentősebb része megpróbálja elraktározni a terményt magasabb árakban reménykedve. Tárolási kapacitásproblémák ennek ellenére nincsenek Békésben – mondta Kozsuch Kornél. A szállítás során Lamborghini, Same, Deutz-Fahr, Hürlimann és Fendt gépek is szerepet kaptak.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei általános alelnöke hangsúlyozta: a júniusi nagy esőzések és jégverés miatt a később betakarított búza minősége némileg romlott, beltartalmi értékei csökkentek. Az őszi búzával vetett területek két százalékát nem is tudták betakarítani, Kozsuch Kornél elmondása szerint Gyomaendrőd térségében most is víz alatt állnak egyes búza- és szalmatáblák, ott a gazdák akár 70-80 százalékos kárt is elszenvedhetnek.

Őszi árpát 29 ezer hektáron termesztenek, a teljes termés megközelíti a 152 ezer tonnát. Az átlagtermés hektáronként 5,2 tonna lett, ami jónak mondható, a felvásárlási árak (30 000 forint/tonna) azonban itt is alacsonyak – jegyezte meg a bizottsági elnök.

Repcét csaknem 17 ezer hektáron termesztenek, összesen mintegy 54 ezer tonna lett a betakarított termés. Az átlagtermés hektáronként 3,2 tonna, ami “viszonylag jónak” mondható, a felvásárlási ár (90 000 forint/tonna) viszont nem túl magas – tette hozzá.

Rozsot, tritikálét, zabot, magborsót és tavaszi árpát kis területen termesztenek Békés megyében, ezek a növénykultúrák is “átlagos, szokásos” mennyiséget hoztak 2016-ban – fogalmazott.

Kozsuch Kornél szerint a napraforgó betakarítása szeptember közepén, a kukoricáé októberben kezdődhet Békés megyében.

Mint a wikipédia rámutat az aratás a megérett szálasgabona; búza, árpa levágásának művelete, de tulajdonképpen aratás a gyűjtögetett gabonafélék betakarítása is. Az aratás; vágóeszközzel folytatott aratás első nyomai a Közel-keletre vezetnek, az erre utaló leletanyag is innen került elő az i. e. 6500 körüli időkből. Eleinte sarlóval, később kaszával, manapság géppel, kombájnnal zajlik az aratás.

Gabona-termesztőknek is: Same alkatrész, Lamborghini alkatrész, Fendt alkatrészm Deutz-Fahr alkatrész, Hürlimann alkatrész, Fendt alkatrész  a Lucrus HUngária Kft-től.