Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Jelentősen nőhet a üvegházi zöldség mennyisége

2013. április 9.

Akár 200 ezer tonnával, évi 600 ezer tonnára is nőhet 2020-ig az üvegházakban megtermelt zöldség mennyisége a termálenergia felhasználásának megkönnyítése miatt Magyarországon – mondta Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke kedden Budapesten.

Az elnök kitért rá, hogy Magyarország a világon az első a mezőgazdaságban hasznosítható termálenergia tekintetében. Ennek ellenére ezt a lehetőséget az utóbbi időben a magyar termelők nem tudták maradéktalanul kihasználni, mivel a termálvíz hasznosítását számos körülmény nehezítette. Ezek közül a legfontosabb a mezőgazdaságban használt termálvíz visszasajtolási kötelezettsége volt, ami most megszűnik.

Így Magyarország az üvegházi zöldségtermelésben Spanyolország és Hollandia után a harmadik helyre kerülhet Európában. A mintegy 2500-2600 hektáros fedett termőterület 2020-ig 1000 hektárral növekedhet szerény becslések szerint. Mártonffy Béla azonban azt sem zárta ki, hogy kedvező esetben a termésmennyiség nagysága akár meg is duplázódhat. Ennek hatására a mostani 350-400 ezer tonnás termésmennyiség, a legszerényebb becslés szerint is elérheti a 600 ezer tonnát.

Ezért a FuritVeB üdvözli, hogy a törvényhozók megkönnyítették a termálvíz mezőgazdasági felhasználását. Ez az intézkedés főként a közép- és dél-magyarországi termelőket érinti, mivel a hajtatott növénytermesztés döntő hányada ezen a területen található – mondta Mártonffy Béla.

Forrás: MTI

Zöldségtermelőknek, gyümölcstermesztőknek, állattenyésztőknek…mindenkinek: Lamborghini alkatrész, Same alkatrész, Fendt alkatrész, Deutz-Fahr alkatrész.