Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Jó ígérkezik a 2011-es évjáratú bor

2011. augusztus 18.

A 2010-es rendkívül alacsony termés után mind minőségben, mind mennyiségben lényegesen jobb termést várnak a szőlőtermelők. A jó termés kulcsa azonban a megfelelő védekezés: a legújabb növényvédelmi technológiákat és gépesítési megoldásokat mutatták be a Thummerer Pincészetben.

Az idei, átlagosnál szárazabb időjárási viszonyok kedveztek a szőlőtermésnek. Egészen júliusig sem a peronoszpóra, sem a lisztharmat nem okozott problémát, azonban a hónap közepétől beköszöntő esős időjárás hatására már helyenként megjelentek ezek a fertőzések is. Ezzel párhuzamosan a bogyókon megjelent a botritisz is, így szüret végéig akár 7-8 növényvédelmi kezelés is szükséges lehet, ez lesz a legnagyobb kihívás a szőlőtermelők számára a betakarításig – hangzott el a Syngenta és a KITE Zrt. szervezésében megrendezett eseményen.

A szakértők – fél szemmel már a 2012-es évjárat felé tekintve – a kártevők és a kórokozók elleni legmodernebb készítményeket, valamint új gépesítési megoldásokat mutatták be a jelen lévő szőlészeknek és borászoknak. A Thummerer pincészetben otthont kapó rendezvény minden korábbinál nagyobb érdeklődés mellett – közel 40 érdeklődő részvétele mellett zajlott.

A gyakorlati bemutatóval és konzultációval kiegészített találkozón a Syngenta két új termékével is megismerkedhettek a résztvevők. A kísérleti bejárás során szőlőmoly-kártevők elleni védekezésben az Affirm, a botritisz fertőzés kezelésében pedig a Switch eredményeiről győződhettek meg személyesen is a jelenlévők. A 2011-es év tapasztalatait Dr. Dula Bencéné növényvédelmi mikológus, szőlőtermelő foglalta össze – a látszólag könnyű, eseménytelen idei év számos új kihívást rejtegetett, amelynek tanulságait mindenképpen érdemes kamatoztatni a jövőben.

A pozitív trendek nemcsak a termésben, hanem a nemzetközi szabályozásban is visszaköszönnek: „Hamarosan befejeződik az EU piacszabályozási reformja, s stabilizálódni látszik a termőterület. Nő a kereslet a jó minőségű, egészséges bor előállításához szükséges alapanyag iránt. Intenzív fejlődés tapasztalható Európa szerte a szőlőtermesztésben: az új telepítésű ültetvényeknél az innovatív növényvédelmi technológiák mellett a gépesíthetőségi szempontok is kiemelt figyelmet élveznek.

Az egyre élesedő versenyben csak azok tudnak piacon maradni, akik hozni tudják a nemzetközi elvárásoknak is megfelelő minőséget – ez pedig csak folyamatos fejlesztéssel és befektetéssel lehetséges” – szögezte le Nádudvari Éva a Syngenta szőlő szakértője.

Forrás: Agrárszektor

Same, Lamborghini, Deutz-Fahr és Hürlimann traktorokhoz alkatrészek teljeskörűen a Lucrus Bt-től. Cégünk az SDF-csoport említett gépeinek karbantartását, javítását is vállalja az ország egész területén.