Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Jó napraforgó termésre számít a Magyar Agrárkamara

2011. szeptember 4.

Az idén rekord nagyságú területen, 575 ezer hektáron kezdődhet meg a napraforgó betakarítása, az állományok általában jó képet mutatnak, de az augusztus végi hőség miatt lesznek térségek, ahol a termésmennyiség 10-20 százalékkal elmarad az előzetes várakozásoktól – állapította meg a Magyar Agrárkamara növénytermesztési osztálya.

Szerdai közleményében a szervezet emlékeztet rá, hogy tavaly a napraforgó országos vetésterülete alig haladta meg a félmillió hektárt. Tavaly ugyanis a csapadékos őszi időjárás miatt az őszi kalászosokat nem tudták a sokévi átlagnak megfelelő nagyságú területen elvetni, ezért előtérbe kerültek a tavaszi kultúrák, főként a kukorica és a napraforgó. A Vidékfejlesztési Minisztérium korábbi közlése szerint napraforgóból mintegy 1,4 millió tonna termésre számítanak a szakemberek 2,4 tonna hektáronkénti hozammal számolva.

A táblák zöme betakarítás-közeli állapotban van, a száraz és forró időjárás következtében a tavaszi vetésű kultúrák érése erőteljesen megindult, s amennyiben ez az időjárás kitart, nagy a valószínűsége, hogy a napraforgó betakarítása a megszokottnál mintegy egy-két héttel korábban kezdődik. Az elhúzódó tavaszi vetések miatt azonban a táblák fejlettségi állapota eltérő – fűzi hozzá a kamara.

Az ideális időszaknál később elvetett növények szenvednek leginkább csapadékhiánytól, a napraforgónál kevésbé, de a kukoricánál komolyabb terméskieséssel lehet számolni, ha a közeljövőben nem hullik jelentősebb mennyiségű csapadék.

Az új termésű napraforgómag telephelyi termelői ára jelenleg 97-98 ezer forint körül van tonnánként, egy hónappal ezelőtt 103-106 ezer forintért, június körül pedig 110-115 ezer forintért kötötték le a gazdák a tételeket.

Forrás: MTI

Elromlott a traktorja? Same, Deutz-Fahr vagy Hürlimann típusú? A Lucrus Bt-nél megtalálja a javításhoz szükséges alkatrészeket, de ha szükséges a javításban is segítünk.