Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Jók csemegekukorica terméskilátásai

2014. augusztus 14.

Jók az augusztusi betakarítású csemegekukorica terméskilátásai, és ha nagyobb természeti csapás, jelentős belvíz nem éri a táblákat, akkor kiemelkedő hozamra számíthatnak a termelők – áll a növényvédőszerek és vetőmagvak forgalmazásával foglalkozó Syngenta Kft. legfrissebb elemzésében.

Jelenleg szépek a késői vetések is, viszont a termés nagyban függ a további időszak időjárásától, különösen az első őszi fagyoktól – írták. Ez befolyásolhatja a gazdák – a Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt, Deutz-Fahr tulajdonosok – bevételeit is.

Magyarország csemegekukorica nagyhatalom, a világpiac legnagyobb szereplői közé tartozunk – hangzott el a közlemény szerint a Syngenta szakmai rendezvényén, amelyet termelők és feldolgozóipari szereplők részvételével rendeztek szerdán Hajdúszoboszlón. A kontinens legnagyobb termőterülete Magyarországon van, az idén az előző évinél 3 ezer hektárral nagyobb területen, 37 ezer hektáron termesztenek a gazdálkodók csemegekukoricát. A munka során Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt, Deutz-Fahr gépeket is bevethettek.

Pereczes Jánost, a Syngenta nagymagvú zöldség üzletágának vezetője elmondta: az elmúlt három év stabil periódus az ágazat történetében, továbbra is nagy a piaci igény a magyar csemegekukorica iránt. A legtöbb csemegekukorica a Hajdúságban, valamint Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyében terem, a termés döntő hányada feldolgozókba kerül: kétharmadából konzerv készül, a többiből pedig gyorsfagyasztott csöves, vagy morzsolt termék lesz.

A csemegekukorica alig 5 százaléka kerül a magyar háztartásokba, a többit Európa szinte összes országába exportálják.

Pereczes János hozzátette: a kedvező piaci lehetőségeket más kelet-európai országok is igyekeznek kihasználni, Lengyelországban és Oroszországban a hazainál is nagyobb, 10 százalékos a termesztés volumenének növekedése. A magyar csemegekukorica jelenleg is versenyképes más európai gyártókkal szemben, de az elmúlt két évi hektáronkénti 13 tonnás mennyiséget alig meghaladó országos termésátlag azt jelzi, hogy még jelentős tartalékok vannak a hozamok növelésére.

Tudta?

A csemegekukorica a kukorica emberi fogyasztásra termesztett változata. A csemegekukoricának jelentős a tápértéke, kitűnő ízanyagai mellett, sok energiát is szolgáltat. 100 g-on ként, 3-4 g fehérjét, 20 g szénhidrátot, 8–12 mg C-vitamint, de vasat, foszfort, karotint, és meszet is tartalmaz.

A csemegekukorica ízét a benne lévő cukortartalom határozza meg, amely zsenge, ún. tejes-érési állapotában a legnagyobb. Érettebb állapotában már kevesebb benne a cukor, keményebb és kevésbé élvezhető.

Felhasználhatjuk főzve köretnek, vagy köretek kiegészítésére, más zöldségekkel együtt savanyúságnak; saláták igen kedvelt kiegészítője, de mélyhűtve tartósíthatjuk is. Üzletekben konzerváltan kapható.

A kukoricát az Óvilágba először Kolumbusz Kristóf hozta be 1493-ban. A spanyolok és a portugálok terjesztették el a 16. sz. elejétől Afrikában, Ázsiában, Ausztráliába pedig a hollandok, angolok vitték el a 17–18. században.

A Lucrus Hungária Kft. teljeskörűen kínál Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr traktorokhoz alkatrészeket. Javítás és karbantartás országosan.

Forrás: MTI, Wikipédia