Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Jövőre nő az állattartók és a tejtermelők támogatása

2014. október 14.

Az ideinél jelentősen magasabb összegű támogatásokra számíthatnak az állattartók és a tejtermelők 2015-ben – jelentette be a földművelésügyi miniszter pénteken. A támogatásából részesülhetnek Lamborghini tulajdonsok is, illetve a Deutz-Fahr, Same, Hürlimann, Fendt gépeket birtoklók is.

A Jász-Föld Zrt. állattartó telep fejlesztésének átadó ünnepségén, Fazekas Sándor kiemelte: Magyarország agrártámogatása 20 százalékkal nő 2020-ig, javítva a gazdák versenyképességét az unióban.

A termeléshez kötött támogatások aránya ezen belül 13 százalékra nő a korábbi 3,5 százalékról. A tehéntartás éves kerete 55 százalékkal, 69 millió euróra bővül, a tejhasznú tehenek támogatása egyedenként évente 353, míg a húshasznúaké 216 euró lesz.

A tejtermelők – közöttük a Same, Lamborghini, Deutz-Fahr, Hürlimann és Fendt traktorosok is – 2015-ben összesen mintegy 20 milliárd forint támogatásra számíthatnak, mely 14 milliárddal haladja meg az eddigit. A szarvasmarhatartók több jogcímen 11 milliárd forintot kapnak jövőre, mely hozzávetőleg 5 milliárd forintos emelkedést jelent. Egyedülálló lehetőség a jószágtartók számára a „Több munkahelyet a mezőgazdaságban!” program, melynek keretösszege 7 évre 212 milliárd forint, ebből 180 milliárd a nemzeti támogatás – tette hozzá a tárcavezető, jelezve: ebből is kiderül, hogy a magyar állam a vidék szempontjából kiemelkedően fontosnak tekinti a mezőgazdaságot, melyre az EU-forrásokon túl saját költségvetéséből is áldoz.

A sertéságazatban a támogatásokat keveslő és azok megkésettségéről szóló kritikákkal szemben számos jó példa mutatja: e területen is van perspektíva és lehet eredményeket elérni – mondta a miniszter, emlékeztetve, hogy a meglévő forrásokon túl 1,6 milliárd forintot biztosított a kormány a sertésprogramra, mely több egyéb pozitív intézkedéssel együtt megfordítva a korábbi trendet ma már az állatállomány növekedésében is megmutatkozik, mely egy év alatt 204 ezerrel, 3 millió fölé emelkedett.

A földművelésügyi miniszter elmondta: október 16-ától 177,4 milliárd forint kifizetése kezdődik meg. Így SAPS-előlegként 35 351 forint hektáronkénti támogatás, és a különleges tej előlegeként pedig 4,47 forint tej-kilogrammonkénti összeg kifizetésére nyílik lehetőség.

A területalapú támogatás és a különleges tejtámogatás előlegének kifizetésével a termelőknek – lehetnek akár Same, Lamborghini, Fendt, Deutz-Fahr, vagy Hürlimann tulajdonosok is – kevesebb hitelt kell felvenniük a mezőgazdasági munkák elvégzéséhez – húzta alá a tárcavezető. Mintegy 170 ezer mezőgazdasági termelő részesül az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból finanszírozott egységes területalapú támogatás nyújtotta forrásokból. Különleges tejtámogatást pedig mintegy 2500 termelő kap.

Tudta?

A tej a nőstény emlős állatok tejmirigyeinek (emlőinek) időszakosan kiválasztott váladéka, ami az utód(ok) táplálására szolgál a születés utáni időszakban. A szarvasmarha, juh, kecske, bivaly, szamár, lókanca és teve teje emberi fogyasztásra alkalmas. A tej hőkezelés nélkül, ún. nyerstejként (folyadék formájában) is fogyasztható, de hőkezelve, vagy hőkezelés nélkül számos tejtermék alapanyaga, mint pl. savanyú tejtermékek (joghurt, tejföl, kefir, probiotikus termékek), sajtfélék (túrófélék, oltós alvasztású sajtok, mint pl. a trappista, vegyes alvasztású sajtok (pl. a krémfehérsajt).

Tejtermelőknek is kínál Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr traktorokhoz alkatrészt a Lucrus Hungária Kft. Motoralkatrész, váltó alkatrész, karosszériaelemek, kenőanyagok szűrők teljeskörűen. Same javítás, Lamborghini javítás, Deutz-Fahr javítás országosan.