Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Kell az áfacsökkentés a baromfi ágazatban

2013. november 6.

Létfontosságú az áfacsökkentés a baromfiágazatban a Baromfi Termék Tanács (BTT) szerint, mivel visszaszorulna a feketegazdaság, csökkenne az import, a hazai termelés versenyképessége pedig javulna, ha a kormány a mostani 27 százalékról drasztikusan, 5 százalékra mérsékelné az alapvető élelmiszernek számító baromfihús és étkezési tojás áfakulcsát.

A szakmai szervezet közleménye szerint a versenyen alapuló piaci törvényszerűségek garanciát nyújtanának arra, hogy a jelentős adócsökkentés a fogyasztói árakban is éreztesse hatását. Ezt vélhetően a Same, Lamborghini, Deutz-Fahr traktort használó gazdák is támogatnák.

Kedvező lépésként értékelték Lázár Jánosnak, a Miniszterelnökséget vezető államtitkárnak azt a szeptemberi közlését, miszerint a kormány megvizsgálja a 27 százalékos áfakulcs jelentős csökkentési lehetőségét a sertés- és a baromfiágazatban. A BTT egyetért a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége korábbi állásfoglalásával, amelyben a drasztikus áfamérséklés mellett álltak ki.

Mint írták, az áfa jelentős mérséklésének csak egyik indoka lehet, hogy megszűnjön az Európában kiugróan magas magyar adókulcs drágító hatása, mert legalább olyan jelentőséggel bír az a tény, hogy a feketegazdaság elburjánzásának egyik oka a 27 százalékos áfakulcs. A 2-5 százalékos éves nyereségű élelmiszer-termelésben túlságosan vonzó lehetőség a csalásra hajlamos piaci szereplők számára, hogy ezt az adót ne fizessék meg.

A felmérések azt mutatják, hogy a feketegazdaság részaránya már ma is meghaladja a 30 százalékot a baromfiszektorban. A kifizetődő áfacsalás az illegális importot is olyan mértékben élénkítette, hogy az már komolyan veszélyezteti a hazai baromfi- és étkezési tojástermelést. A folyamatos leépülést jelzi, hogy tojásból az ország önellátása megszűnt, a legális hazai termékek versenyképessége pedig mélyre zuhant – közölte a BTT.

A szervezet szerint érzékelhetően csökkennének a fogyasztói árak, ha a jelenlegi 27 százalékos áfa 5 százalékra mérséklődne.

A BTT ezért felhívja a döntéshozók figyelmét, hogy ne csak a fogyasztói árcsökkenés nagyságát mérlegeljék, hanem a feketegazdaság visszaszorítását, az import csökkentését és a hazai termelés versenyképességének javulását is tartsák szem előtt.

Meghibásodott? Tönkrement? Helyrehozzuk. Karbantartás és javítás Same, Lamborghini, Deutz-Fahr és Hürlimann gépek vonatkozásában. Alkatrészeladás raktárról.

A tojásról:

A tojás egyetlen petesejtből és az azt körülvevő tartalék tápanyagokból és védőrétegekből áll. A petesejt, illetve megtermékenyülés után a zigóta a tojás “sárgája”, ezt a tápanyag raktárként működő tojásfehérje veszi körül. A tojást burkolatok védelmezik, amelynek fő alkotó eleme általában a mész. Ennek köznyelvi neve a tojáshéj.

A tojás az emberiség létének hajnalától az egyik legjelentősebb táplálékforrás. Ennek oka, hogy általában könnyebben megszerezhető volt, mint például a hús. Tápértéke a húséval vetekszik mind fehérje, mind zsírtartalmát tekintve.

Az emberi étkezésben a tyúktojás fogyasztása a legelterjedtebb.