Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Kevesebb a borszőlő, de jó a minőség Fejér megyében

2011. augusztus 31.

A vártnál kevesebb szőlőt szednek, de a minőség jónak ígérkezik Fejér megye mindkét borvidékén, a 2011-es jó évjárat lehet a bortermelők számára – mondta Czetnerné Kócsa Márta, a Fejér Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága vezetője kedden az MTI-nek.

Elmondta, hogy mind az etyeki, mind a móri borvidéken az Irsai Olivér szüretelése megtörtént, 14-18 közötti cukorfokkal, közepes terméshozammal, egészséges állapotú fürtökkel. Folyamatosan szedik a Zenit és Zefír fajtákat is, 18-20 közötti cukorfokkal és szintén szép, egészséges fürtök formájában. Növényvédelmi problémát eddig nem tapasztaltak a termelők, a száraz, meleg időben a gombabetegségek nem tudtak elszaporodni.

Az etyeki borvidéken a gépi szüretelés is megkezdődött augusztus 20-át követően, az így szedett szőlőt pezsgő alapbor készítéséhez használják majd. Mivel a későbbi fajták is gyors érésnek indultak a száraz, meleg időben, várhatóan a különböző fajták szedése, feldolgozása egymásba fog csúszni. Ezen a héten már teljes kapacitással zajlik a szüret, a hét második felében betakarítják a Chardonnay-t is – tette hozzá az igazgatónő.

A felvásárlási árakról elmondta: az illatos fajták esetében 100-130 forint/kilogramm közötti árakról tudnak, és várhatóan a többi fajta esetében is 15 százalék körüli árnövekedés lesz a tavalyi évhez képest, így 75-100 forint közötti árakkal lehet számolni. A móri borvidéken már megjelentek a felvásárlók is – tette hozzá Czetnerné Kócsa Márta.

Forrás: MTI

Deutz-Fahr, Same, Hürlimann traktorokhoz alkatrészek a Lucrus Bt-től. Cégünk a mezőgazdasági vontatók teljeskörű javítását is vállalja.