Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Kezd terjedni a mezőgazdaságban a digitalizáció

2016. március 22.

A mezőgazdaságban csak most kezd elterjedni a szenzorok világa, amely forradalmasítani fogja a jelenlegi termelési rendszereket – mondta Javorniczky Áron, az Invitel Távközlési rt. operatív vezérigazgató-helyettese a Népszabadságnak adott, a lap szerdai számában megjelent interjújában. A modern megoldások számos gazda, így Same, Lamborghini, Deutz-Fahr, Hürlimann, Fendt traktorok tulajdonosainak munkájában feltűnnek.

Elmondása szerint a mezőgazdaságban sok folyamatot lehetne automatizálni és mérni, ezáltal könnyebben és hatékonyabban működtetni. Pár éven belül az egymással kommunikáló, egymást szabályozó rendszerek segítségével eljutunk oda, hogy egy kombájn folyamatosan információkat osszon meg magáról, vagy információkat kapjon a gazda a tehenekről, a legelőről, amiből a tejtermelésre vonatkozó adatokat előre lehet tudni, tervezni és a folyamatokat még időben befolyásolni. Ez technológia feltűnhet traktorok (Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr gépek

A vezető beszélt arról is, hogy jelentős hiány van informatikusból az országban, lényegesen kevesebb szakember kerül ki az egyetemekről, mint amennyinek állást tudnának kínálni az iparágban, ezért szakmán belül egyre többen karolják fel ezt az “ügyet”.

Tudta?

Az informatikus szakmai megnevezés egy általános számítástechnikával, információtechnológiával és ezekhez kapcsolódó, főként mérnöki jellegű tudományokkal (elektronika és mikroelektronika) foglalkozó gyakorlati szakembereket leíró fogalom; más formában az informatikus egy informatikával foglalkozó szakember.

Az informatikusok képzése eredetileg a villamosmérnöki képzésből, valamint a programozó matematikusi képzésből alakult ki; a kilencvenes évek közepe előtt a legtöbb informatikusnak még nem szerepelt informatikusi képzettség a diplomájában, oklevelében.

A fogalom maga nagyon általános, mert magában foglal úgy egyetemi, mint főiskolai végzettséggel szerezhető szakmát, valamint potenciálisan átöleli szinte az összes számítástechnikával kapcsolatos tevékenységet, bár az elterjedt használata alapján rajta inkább a számítástechnika szoftver oldalát (programozás, hálózati üzemeltetés, tervezés) értjük, és sokkal kevésbé a hardverrel foglalkozó szakmákat (mint például integrált áramkörök tervezése, számítógéptervezés és -előállítás vagy hálózatok fizikai kiépítése).

 

Same alkatrész, Hürlimann alkatrész, Fendt alkatrész, Lamborghini alkatrész, Deutz-Fahr alkatrész egy helyen, a Lucrus Hungária Kft-nél.