Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Kezelhető a csapadékhiány a mezőgazdaságban

2014. január 6.

Komoly gondot még nem okoz a csapadékhiányos téli időjárás, ám továbbra sem várható hó, ami már problémát jelenthet a mezőgazdaságnak – írta a pénteki számában Világgazdaság.

A gazdasági napilap cikke ismerteti, hogy a vetések ígéretesek, de a csapadék utánpótlása jelenleg kérdésesnek tűnik. A szokatlanul meleg, fagypont feletti idő a kártevők elszaporodásának is kedvez. A helyezet számos gazdának, akik Lamborghini, Same, Deutz-Fahr, Hürlimann traktorral dolgoznak okozhat gondot.

Az őszi vetés egyelőre rendben van, hiszen az ősszel elegendő csapadékot kapott, eddig számottevő fagy sem volt. Jelenleg hűvös, párás idő van, még nincs probléma – értékelte a helyzetet a Világgazdaságnak Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. Hozzátette: ha folytatódik a jelenlegi csapadékszegény időjárás, akkor valóban gond lehet, és kialakulhat egy tavaszi száraz időszak. Jelenleg csapadékhiány van, a helyzet azonban még nem drámai.

Az ideális folytatáshoz az elkövetkező két hétben érdemi mennyiségű hónak kellene esnie, ám a középtávú előrejelzések szerint erre lényegében nincs esély. A csapadék összesített hiánya mára elérheti a 100-150 millimétert. Ha nem lesz hó, február végéig újabb 100 mm fog hiányozni a talajból, amely már jelentősen befolyásolhatja a termést – ismerteti a Világgazdaság.

A jó termés mindenki érdeke, azon termelőké is, akik Same, Deutz-Fahr, Hürlimann, illetve Lamborghini traktorral dolgoznak.

A csapadék a legfontosabb meteorológiai és időjárási elem, mert egy adott terület időjárásának és éghajlatának alapvetően meghatározó jellemzője. A csapadék a levegőben levő vízpárának a megjelenési formája, vagyis a kiválásából származó folyékony, illetve szilárd halmazállapotban a földre jutó víz.

Amikor a levegő telített lesz, megkezdődik a víz kicsapódása, az elsőként keletkező nagyon apró cseppeket felhőelemnek hívjuk. Ezek a kis felhőelemek további növekedésnek indulnak. A növekedés történhet további vízgőzmolekulák kicsapódásával illetve ütközések révén, örvényes befogással. Bizonyos méretet elérve nevezzük őket csapadékelemeknek. Amikor ezek a részecskék már túl súlyosak, nem tudnak tovább lebegni a felhőben, akkor csapadékként lehullanak.

A Lucrus Hungária Kft teljeskörűen kínál alkatrészt, Same, Lamborghini, Deutz-Fahr, Hürlimann gépekhez. Kenőanyagok, motor alkatrészek, sebességváltó alkatrészek, karosszéria-elemek, szűrők. Minden szükséges elem elérhető. Cégünk végzi Lamborghini, Same, Deutz-Fahr, Hürlimann gépek javítását, karbantartását országosan.

Forrás: Wikipedia, Napi gazdaság, www.traktor-alkatresz.hu