Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Kiadvány készült a magyar fehér borokról

2013. november 13.

Exkluzív kiadványt mutattak be hétfőn a Vidékfejlesztési Minisztériumban a magyarországi fehér borokról.

A kormany.hu tájékoztatása szerint a kiadvány célja a termelők piacra jutásának segítése. A könyv 15 000 példányban jelent meg, angol és magyar nyelven is ingyenesen elérhető az érdeklődők számára. Közöttük lehetnek olyanok, akik Deutz-Fahr, Same, Lamborghini vagy Hürlimann traktorral dolgoznak.

A kötetet, amelyben a magyar borvidékek kiváló fehér borait mutatják be és értékelik, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter mutatta be.

Kiss Eliza miniszteri biztos közölte: a kiadványban szereplő pincészetek már megkapták az Elismerő
Okleveleket, és a héten a kiadvány mellett megkapják azokat matricákat is, amelyek a borospalackokon tanúsítják, hogy a szóban forgó tétel a nemzeti borválogatott tagja.

A vörös és rozé borok Országkóstolója pedig november 15-én kezdődik – olvasható a kormányzati hírportálon.

A bor szőlőből, egyéb gyümölcsből, vagy mézből készülő, alkoholtartalmú ital. Mezopotámiából indult el világhódító útjára Európába, Afrikába, majd a 16. században a spanyolok által Amerikába, majd végül Ausztráliába és Új-Zélandra. Eleinte nem használtak traktorokat a szőlőművelésénél, ma azonban a Deutz-Fahr, a Lamborghini, a Same és a Hürlimann is kínál olyan gépeket, amelyek segítik a munkát.

A szőlőszemekből kipréselt must alkoholos erjedésével készül. Az éves csapadékmennyiség határozza meg a szőlőtermés (és így a bor) mennyiségét, a napsütéses órák száma pedig a cukorfokot. A szőlőt általában szeptember végén szüretelik, az aszúszőlőt később.

A szőlőtermesztés és a borkészítés már több ezer évvel ezelőtt ismert volt Földünk kedvező éghajlati adottságú vidékein. Az ókori Görögország területéről Kr. e. 4200-ból is került elő olyan kerámiaedény, amelyben bor nyomát találták meg, míg Kína területéről ennél közel 3000 évvel idősebb lelet is előkerült már.

Magyarország területén már a honfoglalás előtt is termesztettek szőlőt, így a honfoglalók fejlett szőlőtermesztő és borkultúrát találtak. Sőt Erdőbényén 1867-ben a földtörténeti harmadkorból származó levéllenyomatot (Vitis tokayensis) találtak, ami azt bizonyítja, hogy Tokajhegyalja szőlőtermesztése is az ősi időkbe nyúlik vissza.

A tatárdúlást követően IV.Béla támogatásával, több kilométer hosszú, bravúros építészeti remekműnek számító pincerendszert alakítottak ki. Mátyás király idejében hazánk már Európa egyik leghíresebb szőlőtermesztő országa volt. A szőlőtermesztés és a borkészítés már több ezer évvel ezelőtt ismert volt az ország kedvező éghajlati adottságú vidékein.

Ma méltán híres borok készülnek Magyarországon, termelésük során a gazdák Deutz-Fahr, Same, Lamborghini és Hürlimann gépeket is bevetnek. Ezekhez traktorokhoz kínál alkatrészt a Lucrus Hungária Kft. Vállalkozásunk vállalja a Deutz-Fahr, Same, Lamborghini és Hürlimann traktorok javítását és karbantartását is.