Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Kiemelt ellenőrzéseket végző csoport a Nébih-nél

2012. december 6.

Országos hatáskörű, kiemelt ellenőrzéseket végző csoport működik szeptember óta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalban (Nébih), és ez vizsgálja az élelmiszerláncot, valamint az élelmiszerbiztonságot fokozottan veszélyeztető ügyeket – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Bognár Lajos hozzátette: a kiemelt ügyek csoportja – amely belátható időn belül igazgatósági keretek között végzi majd munkáját – a fogyasztók jelentős részét érintő vészhelyzetekben, például csalások és hamisítások esetén jár el.

Helik Ferenc hatósági főállatorvos elmondta: szeptember óta a kiemelt csoport 47 ellenőrzést végzett, megsemmisítését rendelte el mintegy 8,42 tonna lefoglalt élelmiszernek. Az ellenőrök forgalmi korlátozás alá vontak további 21 tonna élelmiszert, megsemmisíttettek mintegy 500 tonna zöldséget és gyümölcsöt. A kiszabott bírság 65 millió forintot tett ki.

A helyettes államtitkár – aki a tárcánál az agrárigazgatási területért is felel – jelezte, hogy a kiemelt csoport működését indokolta az élelmiszerek és más élelmiszerlánc-termékek nemzetközi forgalmának kiszélesedése, a globalizációs folyamatok térnyerése. Úgy vélte, a fogyasztók fokozottan elvárják az erős állami, hatósági jelenlétet az élelmiszerbiztonság területén.

Ezért a kiemelt ügyeket vizsgáló csoport nagy figyelmet fordít többek között az élelmiszer-előállítás és -forgalmazás területén előforduló csalások, hamisítások feltárására. Erre példaként hozta Helik Ferenc, hogy a héten tártak fel szabálytalanságokat egy olyan esetben, amikor egy termelő jelöletlen – saját vágásból származó húst dolgozott fel, a vágóhídról szabályosan beszerzett hús mellett. De vizsgáltak az ellenőrök Budapesten, a Kőbányai úti piacon egy kereskedelmi egységben távol-keleti árukat is, ahol szintén sok szabálytalanságot tapasztaltak.

Demeter Tamás, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bevetési főigazgatója arról beszélt, hogy jó a szakmai együttműködés a NAV és a Nébih szakemberei között. Az idén összesen 21 közös ellenőrzést végeztek. Ennek során 650 tonna árut foglaltak le, és a Nébih mintegy 88 millió forint bírságot szabott ki.

Forrás: MTI

Ahhoz, hogy állatai terményei kiváló minőségűek legyenek szükséges a termelés megfelelő szintje is, amelyhez jó gépek elengedhetetlenek. Ha Fendt traktorral dolgozik, akkor a Lucrus Hungaria KFt alkatrészeivel biztosíthatja a tartós, jó üzemet.