Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Kitiltják az oroszok az EU a másodlagos marhahústermékeit

2014. október 22.

Jövő keddtől nem engedik be Oroszországba a másodlagos marhahústermékeket, valamint a nyesedéket és a csontlisztet az európai uniós tagállamokból – közölte Szergej Dankvert főállatorvos, az orosz állat- és növényegészségügyi felügyelet (Roszszelhoznadzor) vezetője szombaton. Ez számos hazai gazdát is érinthet, közöttük olyanokat is, akik Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt, Deutz-Fahr traktorral dolgoznak.

Az állatorvos kifejtette, hogy az importtilalomra vonatkozó döntést meghozták, az kedden hatályba lép. A rendelkezés érinti Magyarországot is. A másodlagos marhahústermékeket, a fejet, lábakat, belsőségeket, valamint a húsnyesedéket az orosz húsfeldolgozó ipar importálja az uniós tagállamokból. Ezekre Oroszország nem vezetett be embargót augusztus elején.

Szergej Dankvert elmondta, hogy a Roszszelhoznadzor azt követően döntött a behozatali tilalomról, hogy Jevgenyij Nyepoklonov, Oroszország állategészségügyi főellenőre Litvániában tárgyalt Bernard Van Goethemmel, az Európai Bizottság egészségügyi és fogyasztóvédelmi főigazgatóságának vezetőjével.

A főállatorvos arra hivatkozott, hogy az orosz állat- és növényegészségügyi felügyelet több alkalommal kifogásolta az uniós másodlagos marhahústermékek és a nyesedék minőségét. A hatóság 17 esetben állapította meg, hogy tiltott anyagot használtak az Ausztriából, Magyarországból, Németországból, Dániából, Olaszországból és Lengyelországból származó termékekben. Az orosz ellenőrök Listeria baktériumot, ólmot, tetraciklint, szalmonellát, klóramfenikolt és kadmiumot találtak az uniós államokból importált áruban.

Szergej Dankvert közölte, hogy nem kaptak semmilyen megalapozott garanciát az Európai Uniótól a problémák kiküszöbölésére. A döntés több vállalkozást hozhat nehéz helyzetbe, olyanokat is, amelyeknél a gépparkban található Lamborghini vagy Same traktor, esetleg Hürlimann, Fendt, Deutz-Fahr.

Tudta?

A szarvasmarha párosujjú patás állat, kérődző. Háziasított alakja a házi szarvasmarha vagy házimarha, amely a ma már kihalt őstuloktól származik. A házi szarvasmarhák genetikai állományuk alapján két alfajba sorolhatók, az Ázsia nagy területén elterjedt úgynevezett “brahman” típusnak vagy zebunak vállpúpja van, míg a világ többi részén a púp nélküli közönséges szarvasmarha a megszokott. A házi szarvasmarhát korábban az őstuloktól eltérő külön fajnak tartották.

A hím állatot bikának, a heréltet fiatalon tinónak, később ökörnek, a nőstényt tehénnek, a még nem ellett nőstényt üszőnek, a nem ivarérett fiatal állatot borjúnak hívják.

Traktor alkatrész szarvasmarha tenyésztőknek és tejtermelőknek is a Lucrus Hungária Kft-től, ha Same, Lamborghini, Hürlimann vagy Fendt traktorhoz szükséges az alkatrész. Vállalkozásunk javítja a Same, Lamborghini, Deutz-Fahr gépeket is.