Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Közepes termés várható a gyümölcsösökben

2014. május 21.

Csak jó közepes termés várható a magyarországi gyümölcsösökben, főként az elmúlt hét időjárása miatt – tájékoztatta Mártonffy Béla, a FruitVeB elnöke szerdán. Korábban rekordtermésről beszéltek.

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke elmondta: a gyümölcsösökben a szakemberek most mérik fel a károkat és várhatóan a hónap végére vagy június elejére végeznek. Ekkorra várható a teljes termésbecslés is. A veszteség számos Lamborghini, Same, Deutz-Fahr, Hürlimann, Fendt traktorral dolgozó gazdát érint.

A viharos időjárás főként az ország nyugati területein okozott nagyobb károkat az ültetvényekben, amelyekben emiatt sok gyümölcs lehullott. Főként a korai fajták károsodtak jelentősen. A mostoha időjárást a korai meggy sínylette meg a leginkább, de az alma, a szilva és a kajszi ültetvények is.

A FruitVeB elnöke beszélt arról is: már a vihar előtt több helyen volt jégverés, ami szintén károkat okozott. Emellett egyes térségekben a homokverés okozott gondot. A korai cseresznyénél vízkár is jelentkezett, a sok csapadék miatt a cseresznyeszemek megrepedeztek. Volt olyan dinnyetermelő a Balaton környékén, akinek a szélvihar okozott jelentős kárt. A gyümölcsösöknek önmagában a hirtelen hőmérséklet változás sem tett jót.

Az elnök elmondta: kevesebb lesz az első osztályú gyümölcs az idén. A károk az országban nyugatról keletre haladva csökkennek. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a korábbi kedvező időjárás miatt a szezon előrébb tart, ami azt jelenti, hogy már most tudnak a termelők (Lamborghini, Same, Deutz, Hürlimann és Fendt tulajdonosok is) szállítani árut az áruházláncokba.

Nehézséget jelent ugyanakkor számukra, hogy az áruházakban nagy a külföldi gyümölcskínálat, ami rontja a belföldi termelők értékesítési lehetőségeit. Ezért célszerű volna az elnök szerint, ha a nagy áruházláncok belföldről rendelnének.

Használjon gyári alkatrészeket Same, Deutz-Fahr, Hürlimann, Fendt, Lamborghini traktorához. A Lucrus Hungária Kft-nél minden szükséges elemet
megtalál.

Forrás: MTI