Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

Közös mezőgazdasági válllalatok Oroszországgal

2013. szeptember 19.

Oroszország és Magyarország agrártárcái megkezdik közös vállalatok létrehozásának előkészítését a mezőgazdasági termékforgalom növelése érdekében – közölte Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára az A magyar-orosz gazdasági vegyes bizottság szerdai budapesti ülését követően.

A magyar-orosz kapcsolatokért felelős kormánybiztos Nyikolaj Fjodorov orosz mezőgazdasági miniszterrel közös vállalatokról, roamingdíjakról és vízumkérdésekről is tárgyalt.

Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón beszámolt arról is, hogy a Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) és a Sberbank stratégiai megállapodást kötött, valamint az Eximbank az OTP orosz leánybankjával is megállapodott, amelynek nyomán a közös üzletek finanszírozására az eddigieknél több forrás áll majd rendelkezésre. Tavaly az Eximbank 67,4 millió eurónyi hitellel segítette a magyar exporttevékenységet Oroszország irányába.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország számára kulcsfontosságú a keleti nyitás sikere, amelynek fő pillére az orosz-magyar kapcsolatok folyamatos megerősítése. Emlékeztetett arra, hogy januárban Moszkvában találkozott Orbán Viktor kormányfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök, akik abban állapodtak meg, hogy úgy kell növelni a két ország közötti külkereskedelmi forgalmat, hogy közben kiegyensúlyozódjon a magyar szempontból negatív szaldó.

Tavaly 11,6 milliárd dollár volt a kereskedelmi forgalom Magyarország és Oroszország között, ebből 3,3 milliárd dollárt tett ki a magyar export, és 8,3 milliárd dollárt az import, főként az energiahordozók behozatala miatt.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy az idei első öt hónapban jelentősen nőtt a két ország közötti kereskedelmi fogalom, január-májusban 8 százalékkal emelkedett; a magyar export 11 százalékkal nőtt, vagyis csökkent a magyar szempontból negatív szaldó. Az exportnövelés forrásaként maghatározott élelmiszeripari és mezőgazdasági export több mint 20 százalékkal nőtt és meghaladta a 125 millió dollárt – fűzte hozzá Szijjártó Péter.

Jelezte: a Magyarországról Oroszországba történő kivitelből mindössze 8 százalékban részesedik a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, ezért az export növelésének legfontosabb forrása ez a két terület.

Szijjártó Péter kifejtette: az állami tulajdonban lévő Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. tárgyalásokat folytat a Moszkvában kereskedőházat nyitott cégcsoporttal a moszkvai magyar kereskedőházban való állami tulajdonrészszerzésről annak érdekében, hogy a magyar kis- és közepes vállalkozásokat minél jobban segíteni tudják az orosz piacon való boldogulásban.

Szólt arról is, hogy a vegyes bizottság ülésével párhuzamosan a két ország közötti légügyi megállapodás módosításáról megkezdték a tárgyalásokat. Hozzáfűzte: a Wizz Air a jövő héten indítja Budapest-Moszkva járatát, amely szeptember 23-tól naponta közlekedik majd.

Döntöttek arról is, hogy a két kormány azonnal megkezdi a tárgyalásokat a roamingdíjak csökkentéséről, emellett arról, hogy 54-ről 200-ra emelik a Magyarországon tanuló orosz ösztöndíjas egyetemisták számát; az erről szóló memorandum tárgyalása már folyamatban van.

A turizmus kapcsán Szijjártó Péter elmondta: Magyarországra Oroszországból érkezik a 4. legtöbb turista.
Az építőipari együttműködés most is aktív a két ország között, de az államtitkár arra kérte minisztert, segítsen, hogy 2018-as labdarúgó világbajnokságot előkészítő infrastrukturális beruházásokban minél több magyar cég vehessen részt.

Nyikolaj Fjodorov emlékeztetett arra a megállapodására, amely szerint új lendületet kell adni a gazdasági kapcsolatoknak. Rámutatott, Moszkvában már megnyílt a magyar kereskedőház, és továbbiak megnyitását tervezik Oroszország-szerte. A két ország között a felsőoktatási együttműködés is erős, 12 agrár-felsőoktatási intézmény tart rendszeres kapcsolatot a magyar felsőoktatással.

Oroszország próbál segíteni azoknak az üzletembereknek, érdeklődőknek, akik Oroszországban keresnek partnert – hangsúlyozta a mezőgazdasági miniszter.

A sajtótájékoztató után az ülés jegyzőkönyvének aláírása után Szergej Jemeljanov, az Oroszországi Föderáció Délnyugati Állami Egyetemének rektora egyetértési nyilatkozatot írt alá Moson Péterrel, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem nemzetközi rektorhelyettesével a két intézmény közötti oktatási, tudományos együttműködés és hallgatói csere részleteiről.

Oroszország területén még, nem de Magyarországon és közvetlen szomszédainknál elérhetők a Deutz-Fahr alkatrészek a Lucrus Hungária Kft-től. Cégünk emellett Lamborghini, Same, Hürlimann és Fendt gépekhez is kínál elemeket és természetesen a traktorok javítását is végzi.