Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

150 millió forintnyi támogatás paprika termelőknek

2014. március 14.

Mintegy 150 millió forintnyi támogatást nyújt a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) 2014-ben a kiváló minőségű fűszerpaprikát termelő gazdáknak – közölte a szaktárca csütörtökön az MTI-vel.

Remélhetőleg számos Same, Lamborghini, Fendt, Deutz-Fahr, Hürlimann traktort használó gazdának jut majd a támogatásból.

A fűszerpaprika kiemelkedő fontosságú, kézimunka-igényes magyar fűszernövény, termésterülete kedvezőtlen piaci folyamatok hatására 2008-ra 1500 hektárig csökkent, majd az elmúlt évek enyhe emelkedését követően mára 2500 hektárra nőtt.

A közlemény szerint a kormányzat kiemelten foglalkozik a fűszerpaprika termelés minőségi árualapjának megteremtésével, hiszen a külpiacokon keresett különleges magyar termékről van szó, a szaktárca ezért támogatási konstrukciót dolgoz ki a minőségi árutermelés és a jövedelmezőség előmozdítása érdekében.

Azok a termelők (lehetnek Lamborghini, Same, Deutz tulajok is), akik idén igazolt származású fémzárolt vetőmagot vásárolnak, és ezt számlával, valamint a vetőmag minősítő bizonyítvánnyal igazolni is tudják, költségeik 75 százalékáig támogatást igényelhetnek majd a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál (MVH).

A kormányhivatalok hatáskörébe tartozó vetőmag-felügyelet végzi majd a számlához csatolt minősítő bizonyítványok ellenőrzését. A támogatást a termelők “de minimis” (csekély összegű) támogatásként igényelhetik – az új európai uniós szabályok értelmében – maximum 15 ezer eurós “de minimis” keretük terhére.

A támogatás kiegészíti a Vidékfejlesztési Minisztérium munkaigényes ágazatokat segítő korábbi intézkedéseit. Ilyen intézkedés például a zöldség-gyümölcs szerkezetátalakítási támogatás, amelynek keretében 85 fűszerpaprika termelő több mint 500 hektár után részesül az élőmunka költségeit csökkentő támogatásban – olvasható a közleményben.

A fűszerpaprika-őrlemény, más néven őrölt fűszerpaprika vagy pirospaprika a közönséges paprikából (Capsicum annuum) készült finomra őrölt por. A magyar ételek jellegzetes fűszere, de számos más országban is használják. Világhírűvé vált a kalocsai és a szegedi fűszerpaprika-őrlemény. A Dél-Alföldön kezdetben a paprika őrlését többnyire tiszai vízimalmok és néhány szél- és szárazmalom végezte. 1859-ben azonban már megépült a Pálfy testvérek első paprikaőrlő gőzmalomja is, akik a paprika gőzmalmi feldolgozását meghonosították Magyarországon.

Paprikatermesztőknek, de a mezőgazdaság más területén dolgozó gazdáknak egyaránt: gyári alkatrészek Same, Lamborghini, Hürlimann, Fendt és Deutz-Fahr traktorokhoz.