Same, Hürlimann, Lamborghini, Deutz-Fahr, Fendt

Tel.: +36-30-382-6192
+36-30-913-5992

Lucrus Hungária KFT.

4800 milliárdot termel az agrárium

2013. október 21.

Évente 2300-2400 milliárd forintot termel a magyar agrárágazat, ezt az összeget megduplázza az élelmiszeripar, s ebben nincs benne a kereskedelem – közölte a vidékfejlesztési miniszter pénteken Sárrétudvariban.

Az agrártárca a jövőben az eddiginél jelentősebb összeggel kívánja támogatni a helyi élelmiszer-feldolgozókat – tette hozzá Fazekas Sándor, amikor a hajdú-bihari településen felavatta a “tejmalomnak” elnevezett tej- és húsfeldolgozó üzemet.

“A magyar vidék számára is ünnep ez az esemény” – mondta a miniszter, méltatva az üzemet létrehozó családi vállalkozás szándékát, hogy jó minőségű helyi tej- és hústermékekkel lássa el a környéket.

Fazekas Sándor rámutatott, hogy Nyugat-Európában a mezőgazdasági vállalkozások 60 százaléka kis- és közepes üzem, ezek látják el a környező településeket élelmiszerrel. Magyarországon ez az arány még fordított a nagyüzemek javára, de szeretnék elérni, hogy a helyi ellátásban minél nagyobb szerep jusson a helyi gazdaságoknak – tette hozzá a tárcavezető.

Megemlítette, hogy élelmiszeripari fejlesztésekre 8-10 milliárd forintot fizettek ki az elmúlt években, míg kertészeti géppark-fejlesztésre 24 milliárd forintot fordítanak.

A családi vállalkozásban működő Servet 2000 Kft. 170 millió forintos beruházással, az egykori helyi malom épületében alakította ki a két üzemet, amihez pályázattal mintegy 68 millió forint európai uniós támogatást kaptak – mondta el Lendvai Csaba tulajdonos az MTI-nek.

A 160-180 millió forint árbevételű gazdaságban 150 tejelő tehén van, s 80-200 közötti a vágósertések száma. A két új üzemmel – amelyekben novemberben kezdődik a munka – szeretnék az árbevételüket megduplázni – tette hozzá a tulajdonos, megjegyezve, hogy a beruházással 10 új munkahelyet teremtettek a településen.

Reméljük hamarosan egy új traktor, remélhetőleg egy Lamborghini, Same vagy Deutz segíti a családi gazdaság munkáját.

A tej a nőstény emlős állatok tejmirigyeinek (emlőinek) időszakosan kiválasztott váladéka, ami az utód(ok) táplálására szolgál a születés utáni időszakban. A szarvasmarha, juh, kecske, bivaly, szamár, lókanca és teve teje emberi fogyasztásra alkalmas.

A tej hőkezelés nélkül, ún. nyerstejként (folyadék formájában) is fogyasztható, de hőkezelve, vagy hőkezelés nélkül számos tejtermék alapanyaga, mint pl. savanyú tejtermékek (joghurt, tejföl, kefir, probiotikus termékek), sajtfélék (túrófélék, oltós alvasztású sajtok, mint pl. a trappista, vegyes alvasztású sajtok (pl. a krémfehérsajt).

Meg kell említeni, hogy a köznyelvben és az élelmiszerek termék-palettáján léteznek más, tejnek nevezett termékek, mint pl. a szójatej, rizstej, kókusztej, illetve más, növények által kiválasztott tejnedv is, amely lehet fogyasztásra alkalmas, de mérgező is. Mindenesetre ezeket nem szabad összekeverni semmilyen szempontból az állati eredetű tejekkel, noha némelyikükből hasonló kinézetű termék készülhet mint az eredeti tejekből.

Fontos tudni, hogy a termékhamisítás elkerülését is célozzák azok a szigorú előírások, amelyek a termékek megnevezését a Magyar Élelmiszerkönyvben szabályozzák, így az eredeti tej összetételének, értéknek védelmében a feldolgozók által jelentősen módosított tejösszetétel esetén nem nevezhetik tejnek a terméket. Erre kiváló példa az úgynevezett reggeli ital, amelynek körülbelül fele valóban tej, másik része pedig valamilyen egyéb, de a tejből származó köztes termék, mint például a tej ultraszűrése során keletkező, tejcukorban és oldott ásványi sókban gazdag permeátum.

Forrás: MTI, Wikipédia

Állattenyésztéssel dolgozóknak, növénytermesztésben érdekelt gazdáknak, de a mezőgazdaság msá ágaiban tevékenykedőknek is: Lamborghini alkatrészek raktárról. A Lucrus Hungária Kft emellett foglalkozik Deutz, Hürlimann, Fendt és Same márkákkal is. Végezzük a traktorok karbantartását és javítását is,